Сърбия е въоръжавала паравоенни структури в Крайна, твърди свидетел в Хага

В първия ден от показанията си генерал Василиевич говори не повече от 25 минути. Те обаче бяха достатъчни, за да заявят една прокурорска бомба. Генералът съобщи два факта - първият, че сръбското правителство се е застъпвало за главореза Аркан пред хърватските власти и вторият, че именно сръбските власти са въоръжавали сръбските паравоенни формирования в Крайна. И двете твърдения са от съществена важност - най-вече заради затрудненията на прокуратурата да докаже пряката връзка на Милошевич с войните в Хърватия и Босна - по време на тези войни Милошевич не беше президент на Югославия и не беше главнокомандващ на федералната армия. Той беше само президент на една от републиките - Сърбия.

Сега подобна връзка на обвиняемия е засвидетелствано от надежден източник - свидетелят е заемал поста заместник-началник на генералния щаб на югославската армия. Василиевич разказа как в самото начало на войната хърватската полиция е арестувала Желко Ражнятович Аркан - създателят на паравоенните формирования, който извърши едни от най-жестоките престъпления в Хърватия и Босна. Аркан е бил заловен заедно с оръжието, което пренасял от Сърбия в Хърватия. По думите на свидетеля, тогавашният министър на вътрешните работи на Сърбия лично се обадил на хърватския си колега, за да поиска освобождаването на Аркан заедно с оръжието му.

Генералът добави следното - че в началото на 1991 г. Сърбия на три пъти е снабдявала Сръбска Крайна с оръжие. Сръбска Крайна беше район в Хърватия, самообявил се за автономен. През войната от него бяха експулсирани повече от 120 хиляди хървати, които пречеха на сръбската етническа чистота. Сега генерал Василиевич описва кой и как е въоръжил сърбите от Крайна. Според него в началото това оръжие е било само ловно и е било доставяно от сръбската полиция през две сръбски спортни организации - "Спорт" и "Универсал". По-късно оръжието е станало бойно и е било доставяно в по-големи количества. През март 1991 сръбски полицаи са започнали и обучението на паралелните силови структури в Крайна.

Във втория ден от показанията си генералът ще продължи с подробности. При първото явяване на свидетеля обвиняемият Милошевич изписа поне две страници със записки.

По проект на Фондация "Отворено общество"

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?