След 20-годишна изолация

Сърбия е вече официален кандидат за членство в ЕС

Борис Тадич и Жозе Мануел Барозо

Почти 13 години след като НАТО бомбардира Белград в отговор на етническо прочистване в Косово, лидерите на ЕС дадоха на Сърбия статут на кандидат за членство в съюза. Решението бе взето след постигането на споразумение между Сърбия и Косово миналата седмица и след като в последния момент Румъния оттегли възраженията си. Страната е далеч от самото членство, тъй като тепърва предстоят години на преговори, но така или иначе решението я връща официално в международната общност, след 20-годишната изолация, последвала разпадането на Югославия.

Преди в четвъртък вечер държавните и правителствените ръководители от ЕС, които заседават в Брюксел, да стигнат до съгласие по въпроса румънският президент Траян Бъсеску реши да не се противопоставя на даването на такъв статут на Белград, с което бе отстранена последната пречка пред този важен етап от процеса на присъединяване на Сърбия. Румъния бе изразила тревоги във връзка със зачитането на правата на влашкото малцинство в Сърбия и получи гаранции по въпроса.

След като е обявена за кандидатка за членство, Сърбия, която преди повече от две години изрази желание да се присъедини към Европейския съюз, трябва да започне преговори за членство. В най-добрия случай Белград може да се надява на приемане в ЕС в края на десетилетието.

Всички страни от ЕС сега смятат, че Сърбия е изпълнила критериите за получаване на статут на кандидатка, включително затопляне на отношенията с Косово, което ще бъде представлявано на регионалните форуми на Балканите.

Сръбският президент Борис Тадич приветства признаването на Сърбия от Брюксел за официална кандидатка за членство в Европейския съюз и каза, че това решение ѝ отваря вратата към прогрес и икономическо процъфтяване.

"Гражданите на Сърбия понесоха най-тежкия товар на реформите, с които нашата страна се превърна в демократично общество, зачитащо правата на човека и на малцинствата и утвърждаващо европейските ценности", заяви Тадич в декларация.

Той предупреди сънародниците си, че предстои още много работа, преди да започнат преговорите за присъединяване.

"Ние трябва да защитаваме нашите граждани и националните си интереси, да допринасяме за политиката на помирение и да вървим напред към ЕС", заявява президентът в декларацията.

Държавите, които съставляваха бившата Югославия, постепенно се интегрират в ЕС, отбелязва "Файненшъл таймс" и припомня, че Словения се присъедини първа през 2004 г., много страни в региона са в етап на преговори, а Хърватия си осигури членство и официално ще се присъедини през юли 2013 г.

Изглеждаше, че миналата година дойде ред и на Сърбия, след като тя арестува обвинените във военни престъпления и укриващи се от години Горан Хаджич и Ратко Младич. Надеждите на Сърбия обаче се провалиха през декември след повишаване на напрежението с Косово, нейна бивша област, която също иска да се присъедини към ЕС. Между двете страни в петък обаче бе постигнато споразумение за регионалното представяне на Косово, според което бившата област получава по-голяма възможност за участие в международни форуми.

"Ню Йорк таймс" пише, че получаването от Сърбия на статут на кандидат за членство в ЕС е значителен напредък за страната, която някога бе низвергната заради ролята си във войните на Балканите през 90-те години на миналия век. Сърбия бе смятана за отговорна за по-голямата част от конфликтите на Балканите и НАТО я бомбардира през 1999 г., за да предотврати жестоки репресии срещу етнически албанци в Косово.

Наследството от този период препятстваше усилията на Сърбия да се присъедини към ЕС, тъй като тя се опитваше едновременно да се помири с миналото си и да модернизира икономиката и политическата си система, пише вестникът.

Според него ЕС е изпитвал затруднения през последните години да побере нови 12 членки, които прие през 2004 и 2007 г. Повечето са бивши комунистически страни от Източна Европа. Но въпреки слабия обществен ентусиазъм за евентуално следващо разширяване, европейските политици оставиха отворена вратата за балканските страни с надеждата, че привлекателността на членството в ЕС може да помогне за стабилизиране на района.

Вестникът предупреждава, че Сърбия ще трябва да реши редица трудни въпроси. Правителството в Белград не признава Косово за независима държава и от него не бе поискано да направи това като условие да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Самият ЕС не е единен по въпроса. Въпреки това лидерите на ЕС настояха за подобряване на отношенията между Сърбия и Косово преди да се стигне до крайното решение.

Нито една страна, която е започнала преговори за членство, не е получила отказ от ЕС, макар че процесът на присъединяване на Турция изпадна в застой заради отказа ѝ да признае Кипър, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа