Сърбия е заплашена от рецесия заради наводненията

Кадър от наводненията в Сърбия, снимка ЕПА/БГНЕС

Най-тежките наводнения на Балканите изглежда ще доведат Сърбия до рецесия, предупредиха двама сръбски икономисти, цитирани от "Ройтерс".

Заместник-директорът на сръбската статистическа служба Миладин Ковачевич очаква свиване на икономиката с 1.5% заради щетите, нанесени на земеделския и енергийния сектор.

Владимир Вуковчи, който е член на фискалния съвет, който консултира правителството по икономическата политика, също изказа очакванията си БВП на Сърбия да се свие. "С колко точно – 1 или 1.5%, предстои да видим, защото всяка по-прецизна прогноза би била просто догадки", каза Вукович.

Ковачевич и Вукович предвиждат повишение на бюджетния дефицит. Сега той е изчислен на 7% от БВП, но фискалният съвет вече предупреди, че това е прекалено оптимистична прогноза.

"През първите четири месеца, бюджетният дефицит достигна 91.7 милиарда динара, или половината от това, което беше прогнозирано за цялата 2014 г. Но ще има преразглеждане на бюджета и обикновено това се случва в средата на година", казва Ковачевич.

Преди седмица Европейската банка за възстановяване и развитие заяви, че ще преразгледа прогнозата си за 1.5% икономически ръст в Сърбия. Банката оцени щетите от наводненията в Сърбия на 1.5 – 2 милиарда евро, а в Босна – 1.3 милиарда евро.

При бедствието на Балканите загинаха около 65 души, предимно от Сърбия и Босна. Обилните дъждове и последвалите наводнения навредиха сериозно на обработваемите земи и енергийната инфратруктура. Сърбия е кандидат за еврочленство и вече се затруднява да постигне планирания за годината растеж от около 1 процент. През 2013 г. той беше 2.4 процента. През април сръбската статистическа служба отчете ръст за първото тримесечие от 0.4%.

Сръбското правителство обеща да следи внимателно държавния бюджет, тъй като се надява да постигне споразумение за заем от Международния валутен фонд (МВФ). Миналата седмица обаче МВФ заяви, че едва ли продължи с преговорите преди есента, което е по-късно отколкото Белград се надяваше.

МВФ държи сръбското правителство първо трябва да формулира икономическите си приоритети и да оцени щетите от наводненията.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?