Сърбия готова на компромис за Косово

Сърбия готова на компромис за Косово

Външният министър на Сърбия изрази убеденост, че може да се намери компромисно решение за бъдещето на оспорваната област Косово. В ексклузивно интервю за ББС  Вук Йеремич каза, че Сърбия дори е готова да се откаже от някои суверенни права в полза на областта.

Косово, което понастоящем е част от Сърбия, е под административно управление на ООН след края на войната през 1999 г.

Йеремич заяви, че областта може да получи "възможно най-голямата автономия в света", за да бъде отговорено на исканията на албанското мнозинство за независимост.

Очаква се началото на нов кръг преговори между Белград и ръководството на косовските албанци, след като опитите за въвеждане на независимост бяха блокирани в Съвета за сигурност на ООН под натиска на Русия.

Йеремич призна, че между преговорните позиции на сърбите и косоварите съществува огромна пропаст, но той смята, че компромисът е възможен.

Новият кръг от преговори ще започне скоро под председателството на Съединените щати, Русия и ЕС. Надеждите за изхода им не са големи, но Йеремич заяви, че Сърбия е готова да се откаже от някои суверенни права. "Например да има достъп до Световната банка и МВФ, до международните финансови институции или да има представителства в чужбина", каза сръбският външен министър, но посочи, че и косовските албанци трябва да се откажат от някои от своите искания.

"Готови сме да се откажем от много неща, но те също трябва да бъдат готови да отстъпят нещо.”

Той посочи, че руската подкрепа за Сърбия в Съвета за сигурност на ООН е от решаващо значение, но бъдещето на страната му е в ЕС.

“В резултат на принципната позиция на Русия – принципно придържане към международното право, ние провеждаме тези преговори, но не трябва да има никакво съмнение, че стратегическата ориентация на Сърбия е членство в ЕС”, допълва Йеремич.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че сегашният статут на Косово не може да бъде продължен и в бъдеще.

След отказа на Русия да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност на ООН, прокарваща пътя към независимост на областта, Контактната група определи тройка, съставена от американец, руснак и европеец, които да посредничат в тези преговори. Разговорите трябва да продължат 120 дни, но изходът им не е сигурен, тъй като Белград и Прищина остават твърдо на своите позиции - Сърбия против независимост, а Косово - против всяко друго решение.

Споделяне

Още от Балкани