Под натиска на ЕС

Сърбия и Косово подписаха споразумение за нормализиране на отношенията

Ивица Дачич, Катрин Аштън и Хашим Тачи

Под натиска на Европейския съюз на десетия кръг на преговорите помежду си Сърбия и Косово подписаха в Брюксел споразумение за нормализиране на отношенията между балканските врагове и за отваряне на вратата за преговори за членство на Белград в съюза.

Европейският върховен представител по външна политика Катрин Аштън потвърди, че и двете страни са парафирали текста на споразумението и преговорите са завършили.

"Преговорите приключиха. Текстът беше подкрепен и от двамата премиери. Искам да ги поздравя. Това е крачка напред от миналото и крачка напред към Европа и за двете страни”, каза Аштън.

Главна точка в споразумението е създаването на Асоциация на сръбските общини (албанците ще я наричат "асоциация", а сърбите "съюз" на общините). В четирите общини в Северно Косово - Лепосавич, Зубин поток, северната част на Косовска Митровица и Звечан, които са населени главно със сърби, тази асоциация/съюз, ще предложи кандидат за началник на полицията, който ще бъде назначен от министерството на вътрешните работи на Косово.

Според споразумението косовската полиция ще бъде със смесен етнически състав, но всички полицаи ще бъдат подчинени на косовското министерство на вътрешните работи и ще получават от него заплатите си.

Освен това споразумението предвижда косовски Апелативен съд в Прищина, където в рамките на косовската съдебна система ще бъде създаден панел от косовски сръбски съдии, които ще се занимават с въпроси на общините със сръбско население. Отделение на прищинския Апелативен съд ще бъде открито и в северната (сръбска) част на Косовска Митровица.

Предвидено е да бъде създаден двустранен съвет за прилагане на това споразумение с участието и на представители на ЕС като посредник в преговорите.

Спорната точка 14, която се отнася до членството на Косово в международни организации, е преформулирана и гласи "неблокиране на Сърбия и Косово в процеса на европейската им интеграция".

В споразумението е отбелязано, че всички точки от него ще се прилагат според косовските закони и няма да се налагат промени в конституцията на Сърбия.

Документът, който бе парафиран от премиерите на двете страни, трябва да бъде одобрен и от техните правителства и парламенти.

Сръбският вицепремиер Александър Вучич съобщи, че в окончателния вариант на договора с Прищина са приети всички предложения на Сърбия. Съюзът на сръбските общини в Косово ще има председател, заместник-председател и Съвет, както и право да избира регионален командир на полицията и местните командири в четирите населени със сърби общини в северно Косово, както и на юг, където по етнически състав сърбите са мнозинство.

"Точка 14 - за място на Косово в ООН, е променена по желание на Сърбия", допълни Вучич.

Белград отхвърли искането на бившата си провинция за място в ООН. Сърбия заяви, че това би било равносилно на признаване на територията, която смята за люлка на своята нация. Косово, в което 90 процента от 1.7 милиона души са етнически албанци, заяви, че въпросът не подлежи на преговори.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви, че постигнатото споразумение гарантира суверенитета и териториалната цялост на Косово. Парафираният договор е между две държави и представлява де юре признаване на Косово от Сърбия, каза Тачи пред журналисти в Брюксел. Той заяви, че очаква държавите, които още не са признали независимостта на Косово, да направят това възможно по-скоро и изрази надежда, че Косово скоро ще стане и член на ООН.

Сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че Белград е получил "значително по-добро предложение", но окончателното решение за споразумението с Прищина ще бъде взето от държавното ръководство, което ще се срещне през уикенда. В понеделник сутринта Дачич ще информира Катрин Аштън за решението.

Европейският комисар за разширяването Щефан Фюле поздрави Белград и Прищина за проявената смелост и им заяви, че и двете страни могат да разчитат на пълната подкрепа на Брюксел по пътя им към ЕС.

Споразумението е исторически момент във възстановяването на региона от десетилетието войни през деветдесетте години и ще помогне за отключването на потенциала на Сърбия като най-голям пазар в бивша Югославия, посочва агенция Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани