Шансовете Белград да получи статут на кандидат за членство в ЕС нарастват

Сърбия и Косово постигнаха ключово споразумение

Прищина ще може да участва на регионални форуми

Делегациите на Белград и Прищина в Брюксел постигнаха договор за регионалното представяне на Косово и съвместното управление на граничните пунктове, съобщиха ТАНЮГ и сръбската държавна телевизия РТС, позовавайки се на източници в Брюксел.

Косово ще бъде представяно с името си и под линия ще се цитират Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и мнението на Международния съд в Хагаза това, че декларацията за независимостта не противоречи на международното право.

Текстът под линия ще гласи, че надписът не предрешава статута на Косово и е в съответствие с резолюция 1244 и мнението на Международния съд в Хага за декларацията за независимост.

От постигането на това споразумение и подобряването на отношенията с Прищина зависи получаването от Белград на статут на кандидат за членство в ЕС, припомня АФП.

"Приветстваме постигнатите днес споразумения за регионалното сътрудничество и за установяването на съвместно управление на граничните пунктове", заяви в съобщение европейският външен министър Катрин Аштън, цитирана от АФП. "Те са важни не само за Сърбия и Косово, но и за стабилността в района и следователно на ЕС", добави тя.

Белград и Прищина се разбраха и за конкретизирането на споразуменията, постигнати през 2011 г. за свободното движение и за съвместното управление на граничните пунктове, сцена на голямо напрежение през последните месеци и на сблъсъци между миротворците на НАТО и сърби, живеещи в Северно Косово.

Споразумението бе постигнато в момент, когато европейските външни министри трябва да обсъдят в понеделник въпроса за одобряването на статут на кандидат за членство в ЕС на Сърбия преди срещата на държавните ръководители в края на седмицата.

Споразумението бе предшествано от поредния кръг мъчителни преговори между двете страни, продължил повече от два дни в Брюксел. В този кръг преговори страните обсъждаха темата за това как да бъде  представено Косово на международната сцена. Прищина настояваше то да бъде представяно като независима държава, което бе неприемливо за Белград.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?