Сърбия има ново правителство начело с Александър Вучич

Александър Вучич

Парламентът на Сърбия избра в неделя вечер ново правителство, начело на което е Александър Вучич и което се състои от 19 членове, съобщават сръбските медии.

За правителството гласуваха 198 депутата, против бяха 23, въздържаха се шестима, а един не гласува. Веднага след избирането си членовете на новото правителство положиха клетва, с което встъпиха в длъжност.

Убедително мнозинство в новото сръбско правителство съставляват икономистите, пише вестник "Вечерне новости". Средната възраст на правителството е 45 години. Най-млад е министърът на финансите Лазар Кръстич - на 30 години, а най-възрастни са министърът на икономиката Душан Вуйович и Велимир Илич, министър без портфейл, на по 63 години.

Трима от министрите са американски възпитаници - Кори Удовички, вицепремиер и министър на държавната администрация, и Лазар Кръстич са завършили Йейл, а Душан Вуйович, министър на икономиката, е възпитаник на Бъркли. Юристи, освен Вучич, са и Никола Селакович /министър на правосъдието/ и Александър Вулин /министър на труда/, а политолози са Ивица Дачич /министър на външните работи/ и Ядранка Йоксимович /министър без портфейл/.

В правителството има и двама лекари - Златибор Лончар /министър на здравеопазването/ и Расим Ляич /министър на търговията/.

Ръководител на сръбската дипломация в новото правителство на Александър Вучич ще бъде Ивица Дачич, който ще бъде и първи вицепремиер. Вицепремиер в новото правителство ще бъде също Зорана Михайлович, която ще бъде и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата. Расим Ляич ще бъде вицепремиер и министър на търговията, туризма и телекомуникациите. Кори Удовички ще бъде вицепремиер и министър на държавната администрация.

Реформа на икономиката чрез няколко реформаторски закона, укрепване на частния сектор и консолидация на бюджета са трите големи задачи на новото правителство на Сърбия, заяви Вучич. Той каза, че програмата на работата на правителството е била представена на много местни и чуждестранни специалисти, които оценили, че тя е основа, върху която Сърбия може да се превърне в най-привлекателната икономика в региона, пише вестник "Политика".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани