Сърбия избира президент

Фаворит е премиерът Александър Вучич

Александър Вучич

В Сърбия днес ще се състоят президентски избори, фаворит на които е лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич, предаде БТА.

На изборите участват 11 кандидати с различна политическа ориентация.

Според последното преди деня за размисъл проучване на общественото мнение на социологическата агенция Ипсос Вучич води с 54.3 процента от гласовете, следван от проевропейския кандидат Саша Янкович с 12.8 процента. Трети с 9.5 процента подкрепа е пародийният кандидат Лука Максимович, по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели. На четвърто място е бившият външен министър Вук Йеремич с 6.8 на сто.

Подкрепата за останалите осем кандидати е до 5.5 процента. Сред тях е някогашният ментор на Вучич, лидерът на крайнонационалистическата Сръбска радикална партия Воислав Шешел.

"Александър Вучич се старае да поддържа своя проевропейски образ, но същевременно не крие и симпатиите си към Москва и очаква договор за получаване на бойни самолети МиГ от Русия", коментира БНР.

"Противно на това, което се твърди в доста международни медии, че провокативният Лука Максимович или известен повече с прякора си Любиша Прелетачевич Бели, който води една леко бутаформа кампания и е издигнат от гражданската група "Само яко", има някакви шансове - това не е така. Нито той, нито националистът, съден в Страсбург и оневинен от Странбург, Шешел, нито пък Божко Обрадович, който също е с една по-скоро религиозно ориентирана партия, имат сериозни шансове", твърди националното радио.

Към 15 ч. избирателната активност в страната бе близо 30%.

Според сръбската конституция президентът се избира за срок от 5 години и няма право да заема този пост повече от два пъти.

В Сърбия са регистрирани 6 милиона и 800 хиляди граждани с право на глас. 58.3 процента от гражданите са заявили намерението си да гласуват.

Ако днес нито един от кандидатите не получи 50 процента плюс един глас, на 16 април, Великден, трябва да има втори тур. Във втория кръг на изборите участват двамата кандидати с най-голям брой гласове и побеждава този, за когото са гласували повече избиратели.

Републиканската избирателна комисия съобщи, че ще бъдат открити 8523 избирателни секции. В Косово ще има 90 избирателни секции. Сърбите в още 32 страни ще могат да гласуват в 53 секции, а резултатите от гласуването в чужбина няма да се съобщават преди завършване на вота в Сърбия.

Изборите ще бъдат проследени от 1955 местни наблюдатели от четири сдружения и 126 чуждестранни наблюдатели от 25 организации, изборни комисии и посолства.

Гласуването започва в 7 часа и ще продължи до 20 часа местно време (21 часа българско). Окончателните резултати трябва да бъдат оповестени официално най-късно на 6 април в 20 часа.

 

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?