Сърбия кани унгарски полицаи да пазят от мигранти границата й с България

Македонският президент предупреди за мигрантска вълна от Африка

Сн. Архив

Сърбия покани унгарски полицаи да ѝ помагат при охраната на границата с Македония и България срещу мигрантите, предаде БГНЕС.

Това е станало по време на среща между сръбския министър на вътрешните работи Небойша Стефанович и унгарския му колега Шандор Пинтер.

Двамата министри са разговаряли за изпращането на унгарски полицаи по границата с Македония и България с цел предотвратяване на увеличаващия се мигрантски натиск, който може да се очаква в следващия период.

"Сърбия по никакъв начин няма да толерира нито трафикантите на хора, нито нелегалното преминаване на границата - независимо дали става въпрос за влизане или излизане от страната. Ще продължим сътрудничеството между двете полиции в борбата срещу организираната престъпност", каза Стефанович.

Той е оценил високо процеса по реадмисия, защото по този начин се намалява броят на мигрантите, търсещи убежище, и в същото време те може да се връщат в държавите, откъдето идват.

От своя страна Шандор Пинтер е оценил като "отлично сътрудничеството между двете полиции" и обещал полицейска и правна помощ от страна на Унгария, ако Сърбия има нужда от тях.

Междувременно македонският президент Георге Иванов предупреди, че предстои много по-голяма и по-мащабна мигрантска вълна от Африка. Това е станало по време на годишната среща в Скопие с македонските дипломати.

Мигрантската криза от миналата година бе най-голямото предизвикателство за Република Македония за последните 15 години, каза Георге Иванов.

Благодарение на отговорното ни поведение спечелихме уважението и доверието на нашите съюзници, които много добре разбраха, че помагайки на Македония, помагат на самите себе си, допълни той.

"В следващия период посланиците ни от съседните държави ще бъдат от ключово значение. От тях очаквам двойно увеличение на работата им в посока на сътрудничеството", подчерта македонският държавен глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа