Сърбия може да получи дата за преговори с ЕС едва догодина

В най-добрия случай Сърбия ще получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС едва в края на тази година. Това означава, че преговорите за членство в ЕС може да започнат догодина и "едва след пълното и успешно прилагане на споразумението" между Белград и Прищина. Това обяснил за белградския вестник "Блиц" политически източник от германския Бундестаг.

Германският парламент ще съобщи официално решението си на 27 юни, а Европейският съвет - на 28 юни. Дотогава ще бъде приложена само малка част от споразумението за нормализиране на отношенията с Прищина, постигнато на 19 април, а най-важната част, за цялостното премахване на паралелните структури в северно Косово е предвидено да се приложи до края на годината.

"За нас е най-важното е споразумението да се приложи изцяло и успешно и след това Сърбия ще получи дата. Ако няма закъснение в прилагането на споразумението, Европейският съвет може да определи дата на Сърбия през декември", уточнява източникът на вестника от Бундестага.

За да получи зелена светлина през юни, Сърбия ще трябва да приложи постигнатите по-рано споразумения за свободата на движение /по моста над река Ибър/, съвместното управление на границите и всички други положения, отнасящи се до документи, таблици, дипломи, посочва "Блиц", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?