Сърбия не планира строеж на атомна централа

В нито един план за стратегия на развитието на енергийната система на Сърбия не съществува идея да се строи атомна централа, пише в.Политика по повод неотдавнашната информация, че Москва проучва възможността да строи атомна централа в Сърбия и Черна гора и така да изплати дълга си към Белград.

При неотдавнашна среща с представители на Руската федерация бе утвърдено, че руският дълг към бившата СФРЮ надхвърля 1,29 милиарда клирингови долара. Тогава е предложено част от този дълг да бъде похарчен за ремонт на ВЕЦ Джердап.

Малка е вероятността за строеж на АЕЦ в Сърбия, тъй като от 1989 г. е в сила мораториум, с който се забранява строежът на такъв тип електроцентрали. Много специалисти смятат, че производството на електроенергия може да се увеличи от слънчева енергия, водни и други екологични източници.

Под въпрос е дори строежът на някои вече известни мощности, тъй като доста специалисти смятат, че намаляването на загубите на електрическа енергия при разпределянето и преноса представлява значителни резерви от електроенергия. От друга страна, твърдят източници на изданието, има специалисти, които смятат, че на Сърбия ще са ѝ необходими още 600 до 1200 мегавата ток, за да се покрият липси, които биха възникнали след 2005 г., когато се очаква голямо потребление на електроенергия в промишлеността.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани