Сърбия не позволи на Елвин Гури да купи банка в страната

Елвин Гури

Националната банка на Сърбия не е дала разрешение на българския фонд River Styxx Capital, ръководен от съпруга на Ралица Агайн - Елвин Гури, да придобие мажоритарна собственост в Telenor Bank. Причината е, че фондът не покрива изискванията на регулатора, пише "Вечерни новости", цитиран от money.bg.

Пред изданието норвежкият телеком е потвърдил за отказа. River Styxx Capital трябваше да придобие 85% от банката, а другите 15% да останат собственост на Telenor, припомня money.bg.

В отговор, Елвин Гури, ръководител на фонда, заяви, че дружеството няма да се откаже от инвестицията. "Вярваме в потенциала на Telenor Bank и искаме да влезем в банковия сектор в Сърбия като нов инвеститор", каза той, допълвайки, че разговорите с регулаторите ще продължат, докато бъде намерено решение.

Telenor създаде банката през 2014 г., придобивайки клона на белгийската група KBC.

Елвин Гури е български бизнесмен, роден в Албания. Той e eдин oт cъздaтeлитe нa извecтнaтa ĸpeдитнa ĸoмпaния Јеt Fіnаnсе, пpoдaдeнa пo-ĸъcнo нa ВNР Раrіbаѕ. Oпитният финaнcиcт e paбoтил и зa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe и РrісеwаtеrhоuѕеСоореrѕ. Гури е съпруг на Ралица Агайн - Гури, която е зам.-председател на Комисията за финансов надзор, отговаряща за застраховането.

Норвежката Telenor, която се опитва да разпродаде телекома си в България, може да се оттегли изцяло от пазара в Югоизточна и Централна Европа, като в момента оценява оферта на американски фонд за придобиване на активите си в региона.

Споделяне

Още от Бизнес