Сърбия не приема мисия на ЕС в Косово

Сърбия не приема мисия на ЕС в Косово

Сърбия се противопостави остро на решението за изпращане на мисия на ЕС в Косово, тъй като тя несъмнено ще доведе до създаването на „марионетна държава“, предаде EUobserver.

На срещата си миналия петък лидерите на ЕС решиха да изпратят в Косово полицейска и цивилна мисия, наброяваща 1 800 души. От 1999 г. сръбската провинция е под администрацията на ООН.

Целта на мисията е ЕС да поеме лидираща роля по целия проблем за бъдещето на Косово, според португалския министър-председател Жозе Сократиш, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Според сръбския премиер Воислав Кощуница обаче, това ще доведе до изпълнение на плана на Марти Ахтисаари за независимост на областта. Кощуница коментира, че пристигането на такава мисия би било незаконно. Той счита, че предложението на ЕС към Сърбия за ускорена процедура за присъединяване е „сделка".

На същото мнение са и президентът Борис Тадич и външният министър Вук Йеремич. Тадич заяви, че се надява на подкрепата на Русия, Китай „и други постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН" преговорите за бъдещето на Косово да продължат, така че да се намери компромис между косоварите и сърбите.

Португалският министър-председател от своя страна посочи, че изпращането на мисията не означава, че ЕС е готов да признае независимо Косово.

Според Сърбия обаче ЕС смята да направи именно това. „Признаването на независимо Косово би било най-опасният прецедент от Втората световна война насам", повтори Кощуница.

„Особено обидно и неприемливо е това, че на Сърбия се предлага за награда по-бързо приемане в ЕС, ако се примири с насилствената промяна на границите й“, каза Кощуница.

В доклада на дипломати от ЕС, Русия и САЩ, внесен миналата седмица в ООН, се посочва, че техните усилия за намиране на компромисно решение за бъдещия статут на Косово са се провалили.

Съветът за сигурност на ООН ще дискутира темата на 19 декември.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?