Сърбия обяви техническа готовност да строи "Турски поток"

Сърбия обяви техническа готовност да строи "Турски поток"

Сърбия е готова за започване на работа по прокарване на газопровода "Турски поток" през своя територия, заяви генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович пред  телевизионния канал "Първа ТВ" във вторник, цитиран от руската агенция ТАСС.

Всичко е готово за строежа, всички необходими запитвания за прокарването са подадени и проблем с разрешението не би трябвало да възникне, каза Баятович. Той увери, че от техническа гледна точка съществува пълна готовност за започване на работа.

Шефът на газовото дружество подчерта, че строителството на газопровода ще се осъществява на основата на сръбския закон за енергетиката, който е в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС.

По-рано сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Белград е много радостен от плановете на Москва за прокарване на газопровода "Турски поток" през сръбска територия. "Турски поток" би осигурил на Сърбия газ и би я превърнал в страна транзитьор, каза той.

На 19 ноември бе завършено изграждането на морския участък от газопровода "Турски поток", припомня ТАСС. На церемонията по този случай руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че е убеден, че останалата част от строителството - сухопътната част на газопровода - ще бъде завършена в срока, предвиден в пътната карта, и към края на 2019 година газът от Русия ще стигне до турските потребители, както и до страните от Европа.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи по-рано, че сега се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център Баумгартен в Австрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?