Сърбия отбеляза десетгодишнината от бомбардировките на НАТО

Сърбия отбеляза десетата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО срещу СР Югославия със сирени и камбанен звън на църквите в цялата страна, съобщиха световните агенции във вторник.

НАТО започна бомбардировките на 24 март 1999 г. след като Слободан Милошевич отказа да подпише споразумение, слагащо край на репресиите на сръбските сили срещу Армията за освобождение на Косово. 3500 души загинаха, от които 2000 цивилни, по време на продължилите 78 дни въздушни удари. На 10 юни атаките бяха преустановени, след като сръбските власти се съгласиха да се оттеглят от Косово.

В 12.00 часа местно време в цяла Сърбия прозвучаха сирени и хората запазиха минута мълчание в памет на загиналите. Сърбите все още изпитват смесени чувства на гняв и тъга заради бомбардировките, които възприемат като агресия, коментира кореспондентът на ББС в Белград. Разрушени сгради все още могат да се видят в столицата Белград и в Прищина, сега столица на Косово.

Сръбският премиер Мирко Цветкович заяви, че въздушните удари на НАТО са били незаконни и не са решили проблемите в Косово. Министърът на отбраната Драган Сутановач пък каза пред Ройтерс, че все още мисли, че НАТО е допуснал огромна грешка и бомбардировките не са били необходими.

В същото време в Косово премиерът Хашим Тачи заяви, че намесата на НАТО преди десет години е "отворила нова глава в историята на Косово – глава на свобода и изграждане на демокрация".

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?