Сърбия отхвърли плана на ООН за отделянето на Косово

Сърбия отхвърли плана на ООН за отделянето на Косово

Сръбският президент Борис Тадич заяви, че никога няма да приеме независимостта на Косово, след като бе оповестен планът на ООН, който предвижда отделянето на областта, предаде в петък ББС.

Според предложенията на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари Косово ще получи правото да се отдели от Сърбия и да използва свои национални символи. В плана не се споменава думата "независимост", но на практика се предлага именно това, казват западни дипломати.

Тадич коментира още, че предложението на Ахтисаари не съдържа точно думата “независимост”, но в него не се споменава и териториалната цялост на Сърбия. Сам по себе този факт дава възможност за независимостта на областта, обясни той.

Тадич подчерта, че това не е нещо, което Белград би приел. Ако Косово получи независимост, това ще наруши фундаменталните принципи на международното законодателство и ще се превърне в опасен политически и юридически прецедент, отбеляза той.

От своя страна косовските албански ръководители изразиха надежда, че областта ще получи пълна независимост.

Специалният пратеник на ООН нарече плана си "компромис", след като в петък информира за него в Белград сръбския президент.

Ахтисаари каза пред журналисти, че сръбският президент е повторил позицията на сръбското правителство и сръбската държава против независимостта на Косово.

Следобед пратеникът на ООН замина за Прищина, където бе очакван със специални мерки за сигурност.

Сръбската област Косово е под администрацията на ООН от 1999 г., когато въздушните удари на НАТО принудиха Белград да изтегли войските си и да спре етническото прочистване в областта.

Разговорите за окончателния статут на Косово продължават вече няколко години, без да бъде постигнато споразумение между двете страни.

Етническите албанци, които са 90% от двумилионното население на областта, настояват за независимост, докато сърбите смятат Косово за люлка на своята култура и са против всякакви намеци за отделяне му от Сърбия.

Над 220 000 неалбанци в Косово бяха принудени след войната да се изселят като бежанци в Сърбия и Черна гора. Останалото сръбско население в областта живее в анклави, охранявани от международните сили.

Според плана на Ахтисаари Косово ще има право на знаме, химн и членство в международни организации като ООН. В същото време международната общност ще има свой представител в Косово, който ще може да се намесва в политиката на правителството, ако то се опита да наруши условията, поставени в плана, докато силите на НАТО и ЕС ще продължат да изпълняват полицейски и военни функции.

Така, според дипломати, независимостта на областта няма да е безусловна.

Косово няма да може да бъде разделено между етническите зони на сърбите и албанците и няма да има право да се присъединява към друга държава.

Последното условие е насочено срещу евентуално създаване на “Велика Албания” чрез обединение на Косово, Албания и населените предимно с албанско население области на Македония.

Интересите на косовските сърби, включително на Сръбската православна църква и на сръбския език, ще бъдат безусловно защитени. Ще бъде гарантирано представителството на сръбската общност в парламента, в полицията и държавната администрация.

Планът препоръчва в рамките на една година в Косово да бъдат създадени нови професионални и мултиетнически косовски сили за сигурност от 2 500 активни членове и 800 запасняци. Сегашният Корпус за защита на Косово, съставен предимно от бивши етнически албански бунтовници, които се сражаваха във войната със сръбските сили за сигурност, ще трябва да бъде разформирован в рамките на една година.

Окончателното одобрение на статута на областта трябва да бъде дадено от Съвета за сигурност на ООН, който да потвърди или отхвърли плана на Ахтисаари.

Сърбия нееднократно е казвала, че няма да приеме да бъде лишена от суверенитета си над Косово. Сръбският преговарящ Слободан Самараджич предупреди, че страната му ще отхвърли плана на Ахтисаари.

“Всяко нещо, което застрашава вътрешните закони на Сърбия, не може да бъде предмет на преговори”, заяви той по държавната сръбска телевизия.

Споделяне

Още от Балкани