Сърбия откри най-голямата си военна база до границата с Косово

Сърбия откри най-голямата си военна база в чувствителна зона близо до границата с Косово на фона на протести от страна на местни албански лидери, предаде АП.

Белград твърди, че базата ще спомогне за сигурността и стабилността в района, където през 2000 – 2001 г. избухнаха албански бунтове.

Изгражданата в продължение на 6 години база "Цепотина" се намира на 5 км. от град Буяновац, в непосредствена близост до Косово, на 30 км от Македония и на 90 км от България. На площ 35 хектара ще бъдат разположени 1 000 военнослужещи. Там ще бъдат настанени и специалните антитерористични части на Сърбия.

На церемонията при откриването на базата в понеделник сръбският президент Борис Тадич заяви, че тя ще бъде използвана и за борба с ширещата се организирана престъпност.

Сръбските медии коментират, че новооткритата база е своеобразен отговор на намиращата се от другата страна на границата американска военна база "Бондстийл" в Източно Косово.

Местни етнически албански лидери смятат, че засилването на военното присъствие в смесените етнически райони на южна Сърбия прилича на "милитаризация" и "окупация"

Този район беше сцена на кървави сблъсъци по време на войната в Косово през 1998-99 година, когато след въздушни бомбардировки на НАТО Сърбия бе принудена да изтегли войските си от провинцията.

Миналата година Косово обяви независимост, която все още не е призната от Сърбия, както и от Русия и някой европейски държави.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?