Сърбия отне лиценза на банка на ТИМ в Белград

Народната банка на Сърбия е отнела лиценза на "Рай банка", в която капиталът е собственост на седем фирми и консултантски къщи от България, предаде ББС, като се позова на белградския всекидневник "Глас явности". Единственият местен акционер е дружество "Ударник комерс" от град Печ, Косово, с дял от 6,2%.

Според радио Б-92 банката е останала без разрешение за работа, защото не е подобрила своята ликвидност.

Пред кореспондента на ББС директорът на банката Красен Киряков е заявил, че решението на сръбската Централна банка е непрофесионално и незаконно и в момента няма по-ликвидна банка в Сърбия от "Рай банка".

Отнемането на разрешението за работа е без основание, още повече, че акционерите са депозирали 6 милиона евро по искане на Народната банка на Сърбия, след което сме обявени от нея без никакво основание за неликвидни. Ще търсим своите права чрез всички институции, ако трябва и чрез международен съд, обявява пред радиото Красен Киряков.

Справка на Mediapool в регистъра на лицензираните търговски банки на Народната банка на Сърбия потвърди, че към 20 декември "Рай банка" не фигурира в него.

Информацията за акционерите на "Рай банка" сочи, че най-голям дял в нея - 15,01% има българското дружество "Файнанс консултинг" АД, което е 100% собственост на Централната кооперативна банка, според информационната система ДАКСИ. ЦКБ пък е притежание на варненската групировка ТИМ.

Останалите български акционери са "Слънчеви лъчи трейд", София с 10,77% дял, "Итал комерс" ЕООД - 7,23%, "Ай Ти криейшън", София - 6,17%, и с по 5,75% са три дружества - "Булагрохим", "Цитисиме трейд" и "Мултиекс" ЕООД, и трите със седалище София.

От сайта на "Рай банка" става ясно още, че самата банка е основана през 1994 г. в град Печ, Косово. Според информирани източници, предишният собственик на банката Милорад Райкович е близък на бившия югодиктатор Слободан Милошевич. След началото на войната в Косово през 1999 г. банката се прехвърля в Белград, където се разполага в една от най-престижните сгради на площад "Теразия". С българско участие институцията работи от 1 януари 2004 г., когато капиталът ѝ е увеличен с 3 млн. евро.

Според публикации в българската преса ръководителят на сръбската банка Красен Киряков е бил следствен по фалита на Първа частна банка (ПЧБ). Следствието е работило по версията, че като шеф на варненския клон на ПЧБ Киряков е отпуснал през 1994 г. 3,565 млн. долара заем на варненска фирма, която не е върнала парите.

Името на Киряков се свързва с трансформацията на затворената Ямболска банка в търговска банка "България инвест". Тя взема универсален лиценз от БНБ през 1998 г.

По-късно "България инвест" се влива в ТБ "Алианц - България".

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?