Сърбия отново върна делото за екстрадицията на Цветан Василев

Сърбия отново върна делото за екстрадицията на Цветан Василев

Делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев е върнато за ново разглеждане, съобщи БТА като цитира говорителката на Висшия съдв в Белград Миряна Милич. Апелативният съд е отменил решението за връщането му у нас и изпратил материалите на долната инстанция за ново произнасяне.

Според апелативния съд решението е неразбираемо. Посочва се още, че не е била приложено двустранното споразумение за правна помощ между НРБ и Югославия, което е довело до незаконно решение. Крайното решение за екстрадиция трябва да бъде взето от сръбския правосъден министър.

Това е поредно връщане на делото. Банкерът е в Сърбия от 2014 г., когато КТБ фалира. Тогава бе образувано дело за източване на банката. Главен обвиняем по него е Василев. Заедно с него към отговорност бяха привлечени още 18 души. В момента делото се гледа на първа инстанция в спецсъда, но е още в начален етап.

Разследването на фалита на КТБ продължи години наред, а наблюдаващ прокурор по него бе сегашният шеф на държавното обвинение Иван Гешев. Той сравни работата по делото като кацане на Луната с дизелов двигател и нито веднъж не спомена името на бившия депутат Делян Пеевски в обвинителния акт.

През миналия февруари Гешев обяви, че Русия пази Василев с помощта на Сърбия. По същото време главният прокурор изпрати писма до редица европейски институции заради забавянето на произнасянето по искането за екстрадиция.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?