Сърбия отрече да планира ограда с България

Сърбия отрече да планира ограда с България

Сърбия е отрекла да има планове да строи ограда по границата си с България, съобщиха от българското външно министерство в петък, след като сръбски медии по-рано през деня информираха, че ще има телено препятствие, за да се предотврати разпространението на Covid-19 и нелегалното влизане в страната.

Заради публикациите, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е наредила на дипломатическата ни служба да поиска обяснение от властите в Сърбия. Посланикът за специални поръчения Иван Петков е разговарял със сръбския посланик в София Желко Йович, който уверил, че няма решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич, пък е уверил българския посланик в Белград Радко Влайков, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.

От българското външно министерство информират, е за първите шест месеца на 2020 г. на изход на "зелена" граница със Сърбия българските власти са задържали 211 незаконни мигранти.

Ведомството обяснява, че по време на извънредното положение в Сърбия заради коронавируса е била приета мярка, допускаща временното изземване правото на ползване на поземлени имоти по границата със Северна Македония и България. Действието на тази наредба обаче е изтекло на 6 май 2020 г., с отменянето със закон на Народната скупщина на Сърбия на извънредното положение в страната.

От наличните данни в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия се вижда, че подобна мярка не е била прилагана спрямо поземлени имоти по границата с България, а единствено по границата с Република Северна Македония, информиран от външното ни министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?