Сърбия получи срок за ареста на Младич и Караджич

Сърбия получи срок за ареста на Младич и Караджич

Сърбия получи срок до края на 2007 година да арестува и предаде на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия своите лидери в босненската война Ратко Младич и Радован Караджич. Това заяви по време на церемоните по отбелязването на 12-та годишнина от клането в Сребреница главният прокурор на трибунала Карла дел Понте.

"Очаквам това да стане, преди да напусна Хагския трибунал", каза пред журналисти Понте, чийто мандат на главен прокурор изтича в края на годината.

Тя присъства на церемонията в Поточари и на погребението на още 465 идентифицирани мюсюлмани, убити в района на Сребреница през юли 1995 година. Преди това организации на семейства на жертви от Сребреница бяха заявили, че Понте не е добре дошла заради неизпълнените обещания за арестуването на Младич и Караджич.

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Мирослав Лайчак, който също присъства на церемонията, заяви че всички отговорни за военни престъпления трябва да бъдат арестувани.

Бившите лидери на босненските сърби Ратко Младич и  Радован Караджич, които са смятани за отговорни за клането, се укриват от 1995 година, когато Международният трибунал в Хага ги  обвини в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу  човечеството.        

Тяхното предаване на трибунала се обвързва тясно с процеса на преговори на Сърбия за членство в ЕС.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?