Сърбия продължава да засилва връзките с Русия и да купува оръжия

Панцир, сн. БГНЕС

Сърбия купува нови руски системи за противовъздушна отбрана "Панцир", съобщи сръбският вътрешен министър Александър Вулин в Москва.

"Получихме "Корнет“-ите. Получихме танкове, бронетранспортьори (БТР), купуваме нови "Панцир“, каза Вулин по време на преговорите с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Към момента не са ясни измеренията на договорените нови доставки. До края на годината Сърбия ще получи и руски противотанкови ракетни комплекси "Корнет“.

Вулин предаде "лични поздрави и голяма благодарност от сръбския президент Александър Вучич за всички тези години на съвместна борба и развитие на отношенията".

"Смятам ви за приятел на Сърбия. И, както обичам да казвам в западните медии, свой личен приятел. Това много ги ядосва, но мен ме прави много щастлив", каза Вулин.

Шойгу от своя страна посочи, че Руската федерация има голям принос за укрепване на отбранителната способност на Сърбия

"Продължаваме военното си сътрудничество. Провеждаме съвместни учения. Всяка година са все повече. Програмата на нашето военно сътрудничество се разширява. Успешно се осъществява и военнотехническото сътрудничество. Програмата, която набелязахме преди много години се изпълнява на етапи, своевременно, навреме и в степента, в която сме се договорили“, каза Шойгу по време на работна среща със сръбския вътрешен министър Александър Вулин в Москва.

"Всичко това, разбира се, се дължи на - според мен, много конструктивни и всъщност приятелски отношения на нашите президенти. Тук трябва да отдадем почит на факта, че в различни моменти ние винаги, дори в най-трудните периоди, сверяваме часовниците си и нашите лидери ни дадоха правилната посока в развитието на по-нататъшното сътрудничество във военната и военнотехническата сфера“, посочи Шойгу.

Министърът отбеляза, че двустранното сътрудничество между Москва и Белград е многостранно, динамично, и се развива в различни области, включително и във военната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят