Сърбия разтрогна приватизационен договор с Христо Ковачки

Сърбия разтрогна приватизационен договор с Христо Ковачки

Сръбската агенция за приватизация е разтрогнала договора за покупката на местното металообработващо предприятие "Металац Иваница" от българската компания "Булцвет”, предаде сръбското радио Б92.

До решението се е стигнало, защото две години след като "Булцвет” купила на търг сръбското предприятие, не е изпълнила договорените ангажименти, нито е изплатила заплати на служителите в "Металац”. Макара че е предвидено да се вложат 19.5 милиона сръбски динара от българска страна, собственикът е инвестирал към момента само 2.5 милиона. Към работниците той имал задължения в размер на девет заплати, а осигуровки не са плащани от 2007 г., отбелязва радиото.

Купувачът "Булцвет" е българо-холандско дружество с предмет на дейност оранжерийно производство и оборудване. Според български и сръбски публикации негов фактически собственик е бизнесменът и основател на партия ЛИДЕР Христо Ковачки.

Цената на покупката, извършена на търг през септември 2007 г., е била 13.2 млн. динара (167 хил. евро). Заедно с "Металац" дружеството на Ковачки купува и козметичната компания "Невена" за 2.3 млн. евро с ангажимента да погаси близо три пъти по-големите ѝ дългове.

От "Булцвет" коментираха съобщението на радио Б-92, че "след подробен анализ и предвид големите наследени задължения при приватизацията на "Металац” ръководството на "Булцвет” е преценило, че няма ефективност на производството". Според купувача нямало и къде да се реализира продукцията на предприятието след разпада на Югославия.

Краят на сделката идва след поредица публикации в сръбската преса от последните месеци на миналата година, в които Ковачки е директно обвиняван, че унищожава сръбските дружества, които е закупил.

На 28 ноември белградското интернет-издание "Прес", пише, че най-големият български инвеститор в Сърбия Христо Ковачки е на път да закрие десетина сръбски компании.

Според изданието, цитирано тогава от БТА, работещите в над десетте компании, собственост на Ковачки, от няколко месеца не са получавали заплати. Компаниите са в тежко положение, тъй като Ковачки ги стопаниства лошо, пише "Прес".

Като пример изданието посочва случая с фабриката "Металац" в Иваница, която е собственост на компанията "Булцвет" на Ковачки, където работещите са обявили, че ще стачкуват, защото от три месеца не са получавали заплати.

Според "Прес" Ковачки притежава в Сърбия и предприятията "Траял" в Крушевац, "Нова гума" в Рума, " Вулкан" в Ниш, "Сърбиянка" във Валево, "Фопа" във Владични Хан, козметичната компания "Невена" в Лесковац, " Хладняча" в Тител, фабриката за хартия "Божа Томович " в Чачак, въгледобивната мина "Ковин" и вестникарското предприятие "Победа". В тези фирми работят около 8000 души.

Срещу Ковачки у нас се води досъдебно производство за неплатени данъци в особено голям размер. На Ковачки е наложена огромната мярка за неотклонение 200 хиляди лева. Въпреки това той се впусна в политиката и неговата партия ЛИДЕР ще участва както в евроизборите, така и в изборите за национален парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?