Сърбия реагира остро на освобождаването на косовския експремиер

Сърбия реагира остро на освобождаването на косовския експремиер

Сръбските власти нарекоха решението на българския съд да освободи бившия косовски премиер Агим Чеку "политическо" и "тежък удар срещу международното право".

Решението на България да освободи Чеку не допринася за добрите отношения с Белград, заяви сръбският президент Борис Тадич в петък и добави, че очаква обяснение от българските власти. В изявление за сръбската информационна агенция ТАНЮГ министърът на външните работи Вук Йеремич пък посочи , че вестта за освобождаването на Чеку е предизвикала голямо разочарование и че това решение е нанесло вреда на приятелството и отношенията между Сърбия и България .

Според българския външен министър Ивайло Калфин въпросът е юридически и е бил решен като такъв.

"По никакъв начин не бих искал този въпрос да се отразява върху двустранните отношения със Сърбия, той не е политически", посочи Калфин.

Вицепремиерът и вътрешен министър на Сърбия Ивица Дачич от своя страна коментира освобождаването на Агим Чеку с думите, че то не допринася за добрите взаимоотношения между двете страни.

Чеку бе задържан на ГКПП Гюешево във вторник на влизане в България. Той е издирван от Интерпол по искане на Сърбия, която го обвинява в извършване на военни престъпления по време на войната в Косово през 1998 и 1999 година.

В четвъртък Окръжният съд в Кюстендил го освободи.

"Ако такова нещо се беше случило в Сърбия, ние щяхме да имаме причина да се срамуваме”, коментира Вук Йеремич . Според него това е тежък удар срещу международния правов ред.

Калфин обясни обаче, че българският съд взима предвид правните аргументи и "ги е преценил по начина, по който би трябвало да се очаква - има международни конвенции, които дават защита на г-н Чеку, когато идва в България". Калфин каза още, че не е запознат дали след вчерашното съдебно решение е получена протестна нота от Сърбия.

Правосъдният министър на Сърбия пък съобщи, че българските власти не са информираха официално министерството за причините за пускането на свобода на Агим Чеку.

Ден по-рано пред Окръжния съд в Кюстендил бяха представени документи от сегашния премиер на Косово Хашим Тачи, според които Чеку е член на дипломатическия екип на Косово, и писмо от ООН, че съдът в Сърбия не е компетентен по това производство.

Решението на българския съд подлежи на обжалване в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Докато се осъществи съдебната процедура, Агим Чеку трябва да остане на разположение на българското правосъдие и да не напуска България.

Посещението на Чеку у нас бе по покана на бившия външен министър Соломон Паси.

След съдебното заседание Чеку посочи, че Съдът в Хага е разследвал престъпленията в този регион и е идентифицирал виновниците за тях, като срещу него не са били повдигнати обвинения.

Агим Чеку бе премиер на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година начело на коалиционно правителство. Белград го обвинява за престъпления срещу сърби и хора от други националности по време на войната в Косово през 1998 и 1999 година. Същите обвинения Сърбия отправя и срещу сегашния косовски премиер Хашим Тачи.

Чеку отхвърля обвиненията, които, по думите му, са политически мотивирани. Според него няма правни основания за издаване на заповедта за арестуването му.

През 1999 Чеку оглавяваше Армията за освобождение на Косово, която се сражаваше със сръбските сили по време на войната в областта.

Агим Чеку участваше и в операцията на хърватската армия "Буря" през 1995 година срещу самообявилата се "Република Сръбска Краина".

Toй бе задържан в Словения и в Унгария през 2003 и 2004 г. През май 2009 година Чеку бе бил експулсиран от Колумбия, където участвал в международна конференция, посветена на разоръжаването. Тогава сръбските власти поискаха екстрадиране, но колумбийските власти отказаха.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?