Сърбия се готви да произвежда руската ваксина "Спутник V"

Сърбия се готви да произвежда руската ваксина "Спутник V"

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че има възможност за съвместно производство на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия, съобщи ТАСС в неделя.

Той сподели, че е разговарял по този въпрос с руския министър на външните работи Сергей Лавров и ако всички показатели са добри, производството на ваксината в Сърбия ще бъде възможно.

При свое посещение в болницата за пациенти с коронавирус в Крушевац Вучич каза, че ваксината "Спутник V" се изследва от Агенцията по лекарствата на Сърбия. Вече е получена част от документацията по първа и втора фаза, очакват се документите и по трета фаза на проучването.

"Информираха ме, че медикаментът е с достатъчно добро качество. Планираме да проведем ваксинация колкото е възможно по-скоро", каза Вучич.

Пред агенция Танюг президентът съобщи, че обемът на първата партида от американско-германската ваксина за Сърбия е бил намален двойно – от 10 000 на 5 000 дози.

"Ваксината за нас е изключително важна, затова ще се постараем през следващите два или три дни да получим първите ваксини на Pfizer", каза още той. Очаква се през първото тримесечие на 2021 г. да бъдат доставени още 340 000 дози ваксини, "ако количеството им не бъде намалено, както при първата партида". Сърбия ще получи изпитаната руска ваксина и китайска ваксина на много изгодни цени, както и ваксините на Moderna и AstraZeneca.

На 4 декември Вучич обяви, че Сърбия е получила първите 20 дози от руската ваксина "Спутник V", която е предадена на специалистите за изследване, за да могат те да се произнесат може ли тя да бъде ползвана ат населението в страната. По-рано премиерът Ана Бърнабич съобщи, че Белград е заинтересован от възможностите за съвместно производствона ваксината срещу коронавирус.

От понеделник – 21 декември, Сърбия ще ограничи влизането в страната за коледните и новогодишни празници, предаде в неделя агенция Танюг. Това ще става само при представянето на отрицателен PCR тест от преди не повече от 48 часа или влизащите ще трябва да стоят 10 дни под карантина.

Мерките се вземат, тъй като сръбската диаспора в Европа е около 1.7 млн. души, които обикновено се прибират при близките си в Сърбия за коледните и новогодишни празници.

Отчитайки вероятността за ръст на желаещите да си направят PCR тестове, властите в Сърбия повишиха 1.5 пъти цената на тестването. Вече тя става 76 евро, а чужденците ще плащат 152 евро, което се превръща в сума, равносилна на седмично пребиваване в сръбските ски курроти.

Според данните на властите, в Сърбия за денонощие са се заразили 3888 души, починали са 52-ма. общинет случаи в страната достигнаха 296 528.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?