Сърбия ще купи руски "невидими" МиГ

В близко бъдеще Сърбия ще се сдобие с руски "невидим" многофункционален боен самолет, ако сръбското и руското ръководство се договорят тази есен за условията за кредита за купуване на самолети МиГ-29М2 и ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300, съобщи белградският вестник "Новости", цитиран от БТА.

 

МиГ-овете, за които се преговаря, са направени от композитни материали и са покрити със слой, който ги прави по-трудно забележими за противниковите радари. Колко време ще ги чакат сръбските пилоти, зависи от това кога ще бъде договорен кредитът и кога "МиГ" ще получат аванс.

 

Генералният директор на руската корпорация за производство на самолети МиГ Сергей Коротков каза в интервю за "Новости", че новият руски самолет, освен че е значително по-евтин, има още няколко предимства в сравнение с конкурентите.

 

Преди всичко това е модерен многофункционален самолет, с който сръбските пилоти ще свикнат бързо, защото са летели със стари МиГ-ове 29. Няма да им е необходимо продължително обучение, а само повишаване на квалификацията, т.е. пилотите ще се обучават само да използват уредите и техниката, които старите самолети не са имали.

 

МиГ-29М2 може успешно да улучва не само противници във въздуха, а и цели на земята и във водата. Той може да излита или да каца на асфалтов път и да лети във всякакви метеорологични условия. Предимство е, че може да носи и руско, и чуждестранно оръжие, което го прави конкурентен на пазара, каза Коротков.

Споделяне
Още от Балкани