Сърбия ще купи руски "невидими" МиГ

В близко бъдеще Сърбия ще се сдобие с руски "невидим" многофункционален боен самолет, ако сръбското и руското ръководство се договорят тази есен за условията за кредита за купуване на самолети МиГ-29М2 и ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300, съобщи белградският вестник "Новости", цитиран от БТА.

 

МиГ-овете, за които се преговаря, са направени от композитни материали и са покрити със слой, който ги прави по-трудно забележими за противниковите радари. Колко време ще ги чакат сръбските пилоти, зависи от това кога ще бъде договорен кредитът и кога "МиГ" ще получат аванс.

 

Генералният директор на руската корпорация за производство на самолети МиГ Сергей Коротков каза в интервю за "Новости", че новият руски самолет, освен че е значително по-евтин, има още няколко предимства в сравнение с конкурентите.

 

Преди всичко това е модерен многофункционален самолет, с който сръбските пилоти ще свикнат бързо, защото са летели със стари МиГ-ове 29. Няма да им е необходимо продължително обучение, а само повишаване на квалификацията, т.е. пилотите ще се обучават само да използват уредите и техниката, които старите самолети не са имали.

 

МиГ-29М2 може успешно да улучва не само противници във въздуха, а и цели на земята и във водата. Той може да излита или да каца на асфалтов път и да лети във всякакви метеорологични условия. Предимство е, че може да носи и руско, и чуждестранно оръжие, което го прави конкурентен на пазара, каза Коротков.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?