Сърбия въвежда задължителна употреба на кирилицата

Сърбия въвежда задължителна употреба на кирилицата

Сръбското правителство ще формира съвет за сръбския език, чиято работа ще бъде да се грижи за спазването на служебната и обществена употреба на кирилицата, съобщава белградският вестник "Вечерне новости". Съветът ще има девет членове, които паралелно с Комисията по стандартизация на сръбския език ще се грижат за нормирането, развитието и защитата на официалните език и азбука.

Предложението, направено от министерството на културата, трябвало да се приложи с изменение и допълнение на закона за официална употреба на езика и азбуката. Според него цялостната комуникация на държавните, областните и органите на местното самоуправление трябва да бъдат задължително на сръбски език и на кирилица. Същото се отнася и за образователните и научните институции, както и за медиите с държавен капитал, а също и за електронните медии.

Предложеният закон определя латиницата като помощна азбука и ако нещо се пише на двете писма, кирилицата задължително е с предимство.

Ако институциите, които имат задължението да използват кирилицата, нарушат това предписание, отговорното лице ще бъде наказано с глоба от 5000 до 100 000 динара /42,35 евро до 847 евро/. Глобата за фирма, която изпише на латиница името на стока и услуга, упътване за употреба, декларация или гаранционен лист, ще бъде от 500 000 до милион динара /8470 евро/.

Споделяне

Още от Свят