Сърбия вече има избрано правителство

Сърбия вече има избрано правителство

В нощта на вторник срещу сряда сръбският парламент одобри новото коалиционно правителство на страната, което ще бъде съставено от основните про-демократични парии и ръководено от умерения националист Воислав Кощуница, който и досега заемаше премиерския пост.

Гласуването се проведе точно преди да изтече крайния срок, в който ако не беше избрано правителство, трябваше да бъдат насрочени нови избори.

Новото правителствено мнозинство е съставено от Демократическата партия на Сърбия на Кощуница, Демократическата партия на президента Борис Тадич, Нова Сърбия и Г 17 плюс.

В сряда президентът Тадич честити на премиера Кощуница и на всички членове на правителството за избирането им.

"Сърбия очаква от новото демократично правителство веднага да се залови за работа по осъществяването на приоритетите - защита на държавните и национални интереси в Косово, завършване на сътрудничеството с Хагския трибунал, борба против организираната престъпност и корупцията и постигане на условия за по-добър живот на всички граждани по пътя към Европейския съюз", каза Тадич.

Опитите на Сърбия да предотврати независимост на Косово е сред основните приоритети на кабинета, предаде ББС.

Предложеният от ООН план дава на Косово почти всички атрибути на независимост, макар и условна и наблюдавана от международната общност. Белград отказва да приеме плана и има подкрепата на Русия, която може да му наложи вето в Съвета за сигурност на ООН.

Провинцията е под администрация на ООН след въздушната кампания на НАТО през 1999 г. срещу сръбските сили за прекратяване на прочистването на косовски албанци, които от своя страна се организираха във въоръжена съпротива.

“Членството в ЕС е ясно дефинирана цел на това правителство”, каза Кощуница преди гласуването.

“Но няма да има никакви териториални отстъпки. Косово е част от Сърбия и винаги ще остане така”, допълни той.

Кощуница каза, че приоритет на правителството ще е сътрудничеството с Международния трибунал за военни престъпления в Хага , който очаква Белград да залови и предаде босненските сръбски военновременни лидери Ратко Младич и Радован Караджич.

Като други цели на коалицията бяха посочени справянето с корупцията и провеждане на социалните и икономически реформи.

Кощуница се съгласи да сформира коалиция с про-западната партия на президента Борис Тадич, което предотврати опасността от засилване на влиянието на крайните националистически партии. Парламентът одобри новия кабинет със 133 срещу 106 гласа само половин час преди да изтече определения в конституцията краен срок.

Час преди да настъпи този срок, крайните националисти в парламента се опитаха да забавят вота, като плъзна новината за полицейска операция по издирване на Ратко Младич, обвинен за от трибунала в Хага за военни престъпления. 

Томислав Николич от Радикалната партия каза, че народните представители имат право да знаят за такива акции.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?