Сърбия внесе официално кандидатурата си за членство в ЕС

Сърбия внесе официално кандидатурата си за членство в ЕС

Сърбия официално внесе кандидатурата си за присъединяване към 27-членния Европейски съюз. След години международна изолация, сръбският президент Борис Тадич връчи молбата във вторник на шведския министър-председател Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Неотдавна ЕС размрази споразумението за свободна търговия с Белград, а от 19 декември сърбите се радват и на възможността да пътуват без визи в повечето страни от общността, припомня ББС.

Сърбия обаче все още има да преодолява огромно препятствие преди преговорите да започнат по същество – тя трябва да залови още двама издирвани за военни престъпления в бивша Югославия.

ЕС и особено страни като Холандия имат резерви към присъединяването на Сърбия. От Белград се очаква да залови и предаде на Международния трибунал в Хага двама бегълци, обвинени за военни престъпления. Особено важна фигура е бившият босненски военен командир Ратко Младич.

По-рано този месец главният обвинител на трибунала заяви, че има напредък в сътрудничеството, което оказва Сърбия. Белград предаде на международното съдилище всички необходими документи.

В същото време бе посочено, че Сърбия трябва да продължи издирването на ген. Младич, както и на Горан Хаджич, издирван за военни престъпления в Хърватия.

Белград гради надежди за по-позитивна оценка в следващия доклад на главния прокурор на Хагския трибунал, който се очаква през юни.

Ако в него се съдържа позитивна оценка за усилията на Белград в издирването на двамата обвиняеми, Холандия вероятно ще смекчи позицията си и ще позволи процедурата с молбата на Сърбия да бъде придвижена напред.

Предстои дълъг път и ще са нужни поне четири години преговори, отбелязва ББС.

Словения е единствената бивша югославска република, която е член на ЕС. Тя се присъедини през 2004 г. Нейната съседка Хърватия е в процес на преговори и очаква да влезе в блока през 2011 или 2012 г.

Сърбия сама реши, че сега е най-подходящият момент да подаде молба за членство. Според Холандия и Великобритания това е прибързан ход и Белград е трябвало да изчака ратификацията на нейното споразумение за асоцииране стабилизация с ЕС.

Сръбското правителство обаче смята, че динамиката от последните седмици, когато получи безвизов режим и споразумение за свободна търговия с ЕС, трябва да бъде използвана.

Проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от сърбите (60-70%) подкрепят присъединяването към ЕС. Но мнозинството също така е против преследването на ген. Младич, който е възприеман като национален герой.

Правото на безвизово пътуване в страни от ЕС не отнася за сърбите, които живеят в Косово.

Бившата сръбска провинция обяви независимост миналата година, която обаче още не е призната от Белград, както и от пет европейски страни.

Сърбия подписа споразумение за сътрудничество с Eulex – мисията за полицейска и правна подкрепа в Косово. Сръбското правителство обаче действа внимателно, за да не дразни сръбските националисти, които смятат, че интересите на страната са били предадени с признаването на независимо Косово.

Изграждайки по-тесни връзки със Сърбия и насърчавайки реформите там, ЕС показва, че гледа сериозно на обещанията си за интеграция на страната.

Присъединяването на Сърбия към ЕС е и начин да се съхрани целостта на региона, който все още е твърде уязвим след войните през 90-те години на миналия век.

Споделяне

Още от Балкани