Сърбия все пак се отказа от бойкота на Нобеловата награда за мир

Сърбия все пак изпрати свой представител на церемонията по символичното връчване на Нобеловата награда за мир на китайски дисидент Лю Сяобо. Предварително бе съобщено, че Сърбия е една от 19-те държави, които ще бойкотират церемонията под очевидния натиск на Пекин.

След дълги консултации в четвъртък късно вечерта сръбският премиер Мирко Цветкович решил в Осло Сърбия да бъде представена от омбудсмана Саша Янкович, пишат сръбските медии в петък.

Янкович е заявил за сръбското радио "Б92", че се е обърнал към министъра на външните работи Вук Йеремич с искането да отиде на въпросната церемония от името на Сърбия като независим орган, който се занимава със защитата на правата на гражданите.

От кабинета на премиера заявили, че до решението Янкович да представлява Сърбия и лично Цветкович "се стигнало в отговор на очакванията на по-голямата част от политическата и гражданска общественост".

От кабинета на президент Борис Тадич пък потвърдили също, че представителят на Сърбия на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир ще бъде Саша Янкович.

"Аз съм преди всичко защитник на гражданите на Сърбия, така че съм независим държавен орган, който е решил да присъства на подобна церемония. Съответно правителството не може да влияе на моите решения", подчертава Янкович. Той съобщил, че Тадич е отправил молба към него при положение, че ще присъства на

церемонията, да бъде и негов личен представител и да честити на получателя на наградата от негово име.

Янкович изтъкна още, че това е доказателство, че с човешките права в света в днешно време не би трябвало да има компромиси и че този въпрос не трябва да се влияе от политиката.

Някои медии в Белград твърдят, че Тадич е поискал от сръбския премиер да смени първия дипломат, за това, че не се е консултирал с него по въпроса за бойкота на церемонията за Нобеловата награда за мир, а и защото с това решение е застрашил европейската интеграция на страната, която е приоритет номер едно.

Съветниците на Тадич обаче го убедили, че в момента смяна на външния министър би нанесла повече вреда отколкото ползи на страната.
Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?