Сърбия закара редовна войска до границата с Косово

снимка ЕПА/БГНЕС

Части на сръбската армия и жандармерията са изпратени в неделя близо до граничния пункт с Косово “Ярине“, съобщава Gazeta Express, цитирана от агенция “Фокус“. Войниците са разположени в село Рудница, което се намира на по-малко от километър от граничния пункт.

Според агенция Kosovapress, която цитира свои източници, войниците и жандармерията контролират всички, които влизат или напускат Косово.

Местните издания пишат, че Сърбия изпраща армията си на границата за първи път, откакто Косово обяви независимост през 2008 г.

Преди дни косовският премиер Рамуш Харадинай предложи Прищина да се съгласи на помирение с Белград в замяна на признаване на независимостта ѝ. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин отговори рязко.

“Първо насилвате жени и убивате деца, палите села, ограбвате имоти, убивате полицаи и войници. Унищожихте десетки църкви и манастири, опитахте се да вземете незаконно територия на Сърбия, погазихте всяка дума, която сте дали в диалога в Брюксел, а сега помните, че Сърбия е приела всичко, и вие все още търсите помирение за конфликт, който Сърбия нито е търсила, нито е предизвикала. И да повторим още веднъж въпроса: сами ли го измислихте това или някой ви помогна?", коментира Вулин, цитиран от македонската агенция “Макфакс“ и от “Фокус“.

Споделяне

Още от Свят