Сърбия замрази сътрудничеството с мисията на ООН в Косово

Белград прекратява сътрудничеството с администрацията на ООН в Косово /ЮНМИК/, докато ръководителят ѝ Михаел Щайнер не вземе решение за предаването на сръбските власти на Шефкет Муслиу, заяви сръбският вицепремиер Небойша Чович, ръководител на правителствения център за Косово.

Сръбският вицепремиер Чович се върна снощи от Прищина, където разговаря с Щайнер. Ръководителят на ЮНМИК отказал да предаде Муслиу, тъй като администрацията на ООН възнамерява да го съди в Косово.

В края на април силите на НАТО в Косово Кейфор арестуваха Шефкет Муслиу, който е бившияk командир на саморазпусналата се през 2001 г. Армия за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа.

Муслиу е гражданин на Сърбия и Черна гора и е издирван заедно с още трима албанци от властите в Белград по обвинения в нападения, изнудване и екстремизъм на територията на Южна Сърбия в общините Буяновац, Прешево и Медведжа.

Сръбските власти твърдят, че издирваните албанци от групата на Муслиу са основни фигури в нелегалната Албанска национална армия /АНА/.

АНА бе включена от Държавния департамент в списъка на терористичните организации на 17 април тази година , след като седмица по-рано минира ж.п. мост в Северно Косово. При акцията загинаха двама нейни членове.

Сръбският вицепремиер критикува и решението на Щайнер за въвеждане на специални регистрационни номера за автомобилите в Косово. Това, според Чович, е нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност, определяща статута на Косово като част от Сърбия.

Споделяне

Още от Балкани