"Сърбиягаз" скоро ще подпише дългосрочен договор с "Газпром"

Генералният директор на най-големия сръбски дистрибутор на газ "Сърбиягаз"  Душан Баятович потвърди, че проектът за дългосрочен договор с "Газпром" за доставки на руски газ в периода от 2012 г. до 2022 г. е готов и заяви, че е възможно той да бъде подписан в най-скоро време, съобщи ИТАР-ТАСС във вторник.

Този договор включва задължителни доставки на газ в Сърбия в обем не по-малък от 5 милиарда кубически метра газ годишно, цитира неговите думи агенция Танюг.

Според Баятович проектът вече е получил одобрението на сръбското правителство и в момента се разглежда от правителството на Русия. Баятович разчита, че в резултат от подписването на договора с "Газпром" сръбската страна ще може да получи намаление в цената от 12 процента в сравнение със сегашната цена.

Стойността на доставката на руски газ в Сърбия с отчитане на стойността на транзита е около 400 долара за хиляда кубически метра газ. "Газпром" свързва увеличаването на доставките на руски газ в Сърбия с началото на експлоатацията на подземното хранилище на газ "Банатски двор", което бе модернизирано съвместно от "Сърбиягаз" и "Газпром", а също с разширяването на доставките на газ по "Южен поток", който трябва да влезе в експлоатация в края на 2015 г.

Баятович потвърди пред журналисти, че началото на строителството на "Южен поток" на територията на Сърбия ще е към края на ноември или началото на  декември тази година. В края на ноември 2011 г. компаниите подписаха меморандум за намерението да подпишат дългосрочен договор за доставка на газ, а през февруари техните ръководители Алексей Милър и Душан Баятович потвърдиха намерението да подпишат дългосрочен договор за покупко-продажба на руски газ в обем около 2 милиарда кубически метра годишно.

Споделяне

Още от Бизнес