Сърдечна болест, а не побоят, е причина за смъртта на Тодор от Враца

В неговото състояние "смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве", твърди петорната експертиза

Тодор е починал от сърдечно заболяване, сочи петорната събедна експертиза

Наследствено хронично заболяване на сърцето, а не нанесения му побой, е причината за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. Това става ясно от заключенията на новата петорна съдебно-медицинска експертиза, изготвена от медици от ВМА, съобщиха от прокуратурата в петък.

Както е известно, обвиняемите по случая братя Иван и Десислав Дамянови първоначално бяха привлечени към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяйки лека телесна повреда на Тодор.

Това обаче предизвика протести във Враца, които провокираха главния прокурор Сотир Цацаров спешно да прати екип от Върховната касационна прокуратура да провери работата на колегите им в града. Резултатът бе, че Дамянови получиха обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди, въпреки че все още не бе ясна причината за смъртта на ученика.

Впоследствие във Враца бе организиран и протест в защита на двамата братя, след като свидетел на трагичния инцидент, оказал първа помощ на Тодор, разказа пред медиите, че според него той е починал от сърдечен удар. По думите му момчето било в добро състояние след боя с братята, но изведнъж се свлякъл на земята.

Общински служител в града, който станал свидетел на сблъсъка между Тодор и братята Дамянови пък разказа, че момчето първо нападнало обвиняемите с бокс, но след това те го пребили. Според първоначалните заключения на аутопсията му по тялото му имало следи от над 20 удара, които обаче не са били фатални.

Според новата съдебно-медицинска експертиза "Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомиопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие".

"При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве. Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия", заключват съдебните медици от ВМА.

Категорично констатират още, че "установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта". Уточняват и, че нараняванията от побоя са причинили единствено "болка и страдание" на момчето, както и, че в кръвта му не е открито наличие на алкохол или упойващи вещества.

18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя посред бял ден в центъра на Враца на 12 януари. Свидетели на трагичния инцидент станаха дестина души, повечето от които изобщо не се бяха намесели, а бяха снимали с телефоните си. В момента обвиняемите братя Дамянови са с парични гаранции от 2000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?