Сърдечни проблеми вероятно са причинили удавянето на митрополит Кирил

Удавянето на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 9 юли на плаж край Варна вероятно е причинено от сърдечни проблеми, които духовникът е имал. Това сочи съдебно-медицинската експертиза, изготвена от трима патоанатоми от Клиника по съдебна медицина при варненската болница "Св. Марина" след извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия върху трупа, направени изследвания, и консултация на хистологичните препарати.

 

Според анализите непосредствената причина за настъпването на смъртта на архиерея е удавяне, което се доказва от морфологичната находка и направените изследвания, съобщиха в четвъртък от Варненската районна прокуратура, която води разследването на инцидента.

 

При аутопсията са установени атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния

мускул). Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавянето, посочват от прокуратурата.

 

Към момента на смъртта митрополит Кирил не е бил алкохолно повлиян, се казва в съобщението.

 

Установената при външния оглед раничка на главата е получена по механизма на действие на твърдите тъпи предмети. Тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта. По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт.

 

Предстои да бъдат изготвени назначените съдебно-химическа експертиза и съдебно-медицинска експертиза по писмени данни, въз основа на изготвената вече документация и официалните данни за предишни заболявания на духовника и събраните материали по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?