"Сардините": Гражданско движение предизвиква Салвини

Изглеждащият неудържим политически възход на лидера на италианската крайна десница Матео Салвини е подложен на неочаквано предизвикателство от гражданско движение, известно като "сардините", съобщава агенция Ройтерс.

Движението възникна в Болоня миналата седмица, когато четирима приятели приканиха хората да се присъединят към протест срещу партия "Лига" на Салвини, чиято популярност нараства преди изборите в северната област Емилия-Романя.

Салвини иска да поведе възраждащата се десница към първата ѝ победа в региона на изборите на 26 януари и заяви, че ако левицата загуби властта в богатата област, то тя също трябва да напусне централното правителство и да открие пътя за парламентарни избори.

Около 12 000 - 15 000 души обаче се отзоваха миналия четвъртък на призива за протест, притискайки се като сардини на главния площад в Болоня, за да осъдят Салвини, чиято антиимигрантска, националистическа риторика намира отклик сред много избиратели.

"На онези, които крещят най-силно, ние отговаряме с мълчанието на рибите, но подредени като рибен пасаж, притиснати един до друг. Ние сме повече от тях", каза 32-годишната Матия Сантори, която е една от организаторите. Някои от участниците в митинга носеха изкормени сардини и оттам дойде името на движението.

Според социолозите областта Емилия-Романя, която е традиционен бастион на левицата, може да падне в ръцете на "Лигата" и десните ѝ съюзници, след успехите им на други регионални избори, последно в централната област Умбрия миналия месец.

Проучванията на общественото мнение показват, че десницата би триумфирала при евентуални парламентарни избори, като "Лигата" изглежда най-популярната италианска партия.

Насърчени обаче от неочаквания успех на митинга в Болоня, "сардините" свикаха нов протест в понеделник в близкия град Модена, където около 7000 души протестираха мълчаливо въпреки поройния дъжд.

Чрез използване на "сардина" като таг в социалните мрежи вчера бяха обявени протести в цялата област, включително в Реджио Емилия в събота и в Римини в неделя.

Движението започна също да се разраства отвъд Емилия-Романя със свикването на митинги на "сардините" в град Флоренция, област Тоскана и в столиците на Ломбардия и Сицилия, Милано и Палермо.

Салвини обвини левоцентристката Демократическа партия (ДП), че стои зад движението. "Одери сардина и ще откриеш привърженик на ДП", написа той в Туитър.

Организаторите отричат това и твърдят, че искат просто да изразят опозицията си срещу популистите, които набират сила в Италия след едно десетилетие на икономическа стагнация и намаляващи заплати.

"Сардините просто искат да спрат популистките тенденции", каза Сантори и добави: "Опитваме се да събудим хората, на които им е дошло до гуша от потъпкването на техните ценности."

Управляващата ДП и коалиционният ѝ партньор, антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ), се разграничиха от протестите, въпреки че лидерите на ДП ги приветстваха.

ДПЗ бе родено от мирните улични протести в Болоня през 2007 г. Това бе партията, за която гласуваха най-много избиратели на парламентарните избори миналата година. Подкрепата за ДПЗ обаче намаля рязко, след като движението състави правителство първо с "Лигата", а след това и с ДП.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?