Сардински сепаратисти нахлуха във вилата на Берлускони

Стотина сардински сепаратисти нахлуха в луксозната вила на премиера Силвио Берлускони, за да протестират срещу поставянето на италиански държавни символи на средиземноморския остров, предаде в събота Ройтерс.

Активистите стигнаха до плувния басейн на имението, преди да бъдат прогонени от полицията.

Нашата акция е политическа, заяви водачът на Движението за независима Сардиния Гавино Сале. Организацията обвинява Италия, че се опитва да претопи местната култура и сардинския диалект и че от 150 години окупира острова и го ограбва.

Вила Чертоза, предпочитаната лятна резиденция на премиера Берлускони, е разположена на морския бряг в северозападната част на Сардиния. Резиденцията стана популярна, след като Берлускони реши да приема в нея свои приятели държавни ръководители, както прави президентът на САЩ Джордж Буш в ранчото си в Тексас. В имението са отсядали руският президент Владимир Путин и британският премиер Тони Блеър със съпругата си.

Имението има 2500 кв метра обитаема площ, терен от 50 хектара, шест плувни басейна, единият закрит, малко езеро, 2000 кактуса и амфитеатър. Започнат е и строеж на вълнолом.

Опозицията обвинява Берлускони, че няма необходимите документи за такива мащабни строежи и че загрозява пейзажа.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?