Саркози: Дебатите за Брекзита са възможност за реформиране на Европа

Саркози: Дебатите за Брекзита са възможност за реформиране на Европа

Европейският проект трябва да бъде дълбоко реформиран, заяви бившият френски президент Никола Саркози в интервю за в. "Монд", изразявайки съжаление от липсата на лидерство в Европа.

Категоричен противник на излизането на Великобритания от Европейския съюз, Саркози смята, че най-лошото, което може да се случи, са Брекзитът и присъединяването на Турция към съюза. Бившият държавен глава и председател на партия "Републиканците" критикува споразумението с Турция за мигрантите, тъй като Европа "не може да има доверие на турската власт, която все повече еволюира към авторитарен режим".

За сметка на това той защитава Унгария и Полша, уверявайки, че "след петдесет години комунистическо иго тези страни са действащи демокрации".

Запитан дали е възможно австрийската крайна десница да победи на президентските избори на 22 май, Саркози казва, че Австрия си плаща за провала на големите коалиции. "Когато вече няма нито ляво, нито дясно, когато вече няма дебати, предоставяте огромно пространство за крайните политически сили", отбелязва експрезидентът, като предупреждава, че случващото се в Австрия може да стане и във Франция.

Саркози възлага надежди на нов европейски договор, на който според него Франция трябва да стане инициатор още през 2017 г. "Предлагам да се създаде евро-Шенген, тоест шенгенско правителство, съставено от вътрешните министри на страните членки, със стабилен председател, който ще има правомощия върху Фронтекс", уточнява той в интервюто за "Монд".

Споделяне

Още от Европа