Саркози и Меркел почетоха заедно в Париж паметта на загиналите в Първата световна война

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел използваха днешното честване по случай края на Първата световна война, за да насърчат сближаването между двете страни, предадоха осведомителните агенции в сряда.

"Френско-германското приятелство е подпечатано с кръв. Ние имаме дълг към хората в Европа и към хората по света да си поставяме заедно цели и да действаме заедно", каза Саркози в обръщение пред Триумфалната арка в Париж.

"Човек трябва да се учи да се издига над собствената си история. Това, което се е случило не може да бъде забравено, но има сила, която може да ни помогне . . . силата на помирението", отбеляза Меркел.

Двамата лидери поднесоха венец пред Гроба на незнайния воин във френската столица, а националните химни на двете страни за първи път прозвучаха заедно на това изпълнено със символика място.

Меркел е първият ръководител на германско правителство, който пристига в Париж за церемония в памет на загиналите в Първата световна война 9.7 милиона войници. През 1998 г. тогавашният френски президент Жак Ширак покани Герхард Шрьодер, който беше канцлер на Германия по това време, но той отказа да дойде, отбелязва ДПА.

По думите на Саркози присъствието на Меркел на това събитие представлява важен символичен елемент от усилията му за хармонизиране на политиките на Берлин и Париж.

Меркел, от своя страна, определи отношенията между Франция и Германия като нещо специално и уникално. Тя заяви, че е била силно развълнувана от церемонията, и благодари на френския президент, че я е поканил.

Първата световна война завършва официално в 11 ч. на 11-ия ден от 11-ия месец през 1918 г., когато Германия подписва примирието.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?