Саркози и Оланд си размениха обиди по време на тв дебат преди балотажа

Саркози и Оланд си размениха обиди по време на тв дебат преди балотажа

Френският президент Никола Саркози и неговият съперник Франсоа Оланд си размениха обиди в първия телевизионен дебат от предизборната кампания.

Президентът нарече Оланд "малък лъжец", докато Оланд заяви, че Саркози бяга от отговорност, предаде ББС.

Саркози защити направеното по време на мандата и заяви, че е спасил Франция от рецесията. Но Оланд заяви, че страната преминава през "сериозна криза" и има проблем с ниски темпове на растеж.

Вторият тур от президентските избори е в неделя, след като първият беше спечелен от Оланд с минимална преднина.

Кореспонденти съобщават, че дебатът е бил продължителен, с размяна на взаимни обвинения и обиди и е оставил впечатлението, че двамата кандидати взаимно се ненавиждат.

Дебатът беше съпроводен от серия от гневни обвинения в лъжи.

Оланд обвини президента, че е разрушил френската икономика, което накара съперникът му да заяви, че е обвиняван несправедливо.

Това никога не е ваш проблем, отговори Оланд, на което Саркози реагира с "Това е лъжа, това е лъжа".

Експерти смятат, че нито един от двамата не е успял да спечели победа в дебата, което е предимство за Оланд, който има преднина.

В допитване в сайта на в. "Фигаро" на въпроса "Промени ли телевизионният дебат решението ви за кого да гласувате?" от почти 50 000 гласували близо 81 процента отговарят отрицателно.

Проучванията на общественото мнение показват, че кандидатът на социалистите води с около 7 процента.

"Саркози не успя да нанесе завършващ удар", е заглавието на в. "Файненшъл таймс". Това трябваше да е моментът, в който Никола Саркози най-после ще "разпердушини" Франсоа Оланд в домогването му към френския президентски пост, както се изрази сътрудник на държавния глава. Социалистическият кандидат обаче прояви изненадваща издръжливост пред атаките на Саркози в близо тричасовия им дебат.

За Саркози този телевизионен дебат, който бе единственият сблъсък лице в лице от многомесечната предизборна кампания преди втория тур в неделя, бе дългоочаквана възможност да внесе обрат в отдавнашната преднина на Оланд в проучванията на
избирателните нагласи. Той се надяваше да изложи липсата на управленски опит на съперника си и привидното несъответствие между плановете му за държавни разходи и обещанията му да намали бюджетния дефицит, пише изданието.

Оланд в нито един момент не допусна да бъде сплашен. Той се прояви като сдържан, спокоен и добре информиран и нямаше нищо против да контраатакува, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Още преди това социологическите институти подчертаха, че този род телевизионни дебати във Франция рядко са оказвали съществено влияние на избирателните нагласи и никога не са позволявали на изоставащ кандидат да догони първенеца.
Социологическите проучвания от тази седмица сочат, че Оланд продължава да е начело, макар и преднината му леко да е намаляла. Екипът на Саркози ще твърди, че той е спечелил дебата, но в действителност той не постигна решителния пробив, на който се надяваше, отбелязва "Файненшъл таймс".

Като телевизионен спектакъл дебатът приковаваше вниманието и навежда на мисълта да поставим и британския премиер Дейвид Камерън и опозиционния лидер Ед Милибанд в такова изпитание, в което силните и слабите страни излизат наяве, пише британският в. "Дейли телеграф".

Някои се опасяват, че Оланд е твърде мекушав да се справи с тежките задачи на президентската длъжност. В този смисъл той спечели от дебата, защото избирателите видяха как успешно защитава спорната си политика за данъците, Европейския съюз и имиграцията. Те обаче видяха и как той запазва самообладание и удържа на заяжданията на Саркози. Оланд освен това даде да се разбере, че би бил президент, който държи на достойнството на поста и негласно се разграничи от практиката на Саркози да се меси по всякакви въпроси, отбелязва вестникът.

Според анализа на в. "Монд" Франсоа Оланд е дошъл на дебата в позицията на фаворит и я е запазил след него.

Не е сигурно, че дебатът ще промени съществено положението при колебаещите се, но прави впечатление, че Оланд в нито един момент не допусна Саркози да го доминира. Саркози основно защитаваше постиженията си до момента, но не разви кой знае какви предложения за свое евентуално бъдещо управление. В този дебат, а и в цялата кампания, липсваха обсъждания как Франция се ситуира спрямо останалия свят. Дебатите бяха твърде технически, и в двата лагера липсваше визия какви ще са залозите през следващите пет години, сякаш Франция се затруднява да намери мястото си в процеса на глобализация.

По заетостта също не се каза кой знае какво, а тя е най-голямата грижа на французите. В крайна сметка може да се каже, че дебатът завърши с равен резултат, но тъй като Оланд беше фаворит преди него, може да се каже, че е запазил тази позиция. Саркози не успя да постигне целта си да го извади от равновесие, отбелязва "Монд".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят