Саркози назначи Франсоа Фийон за премиер на Франция

Саркози назначи Франсоа Фийон за премиер на Франция
Президентът на Франция Никола Саркози официално обяви назначението на Франсоа Фийон за министър-председател. Фийон беше ръководител на предизборната кампания на Саркози и назначението му беше очакван ход.

Въпреки че четвъртък е празничен ден за Франция, за Саркози това е първият работен ден като президент на републиката след като положи клетва.

Фийон има репутация на едно от доверените лица на Саркози с умерено консервативни възгледи. 53-годишният сенатор от управляващата партия в миналото е оглавявал две министерства - на образованието и на социалната политика. 

В периода 2002-2004 г. като министър на социалната политика той успя да постигне компромис с профсъюзите за мащабна реформа в пенсионната система.

Фийон пое премиерските функции от Доминик дьо Вилпен на кратка церемония в централата на френското правителство в двореца Матиньон в Париж.

"Ще изпълня всички поети от нас ангажименти. Това е цената на обновяването на политическия живот. Франция се нуждае от това", заяви Франсоа Фийон след кратък разговор със своя предшественик.

Доминик Дьо Вилпен, който е политически съперник на Никола Саркози, окончателно напусна Матиньон след 23 месеца начело на френското правителство.

Неговата съпруга Мари-Лор, която присъства на церемонията, беше със сако от синьо имприме с надписи "адиос, бай-бай, чао-чао, салю" (сбогом на испански, английски, италиански и френски - бел. р.), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Франсоа Фийон беше отстранен от правителството на Дьо Вилпен през юни 2005 г., след което окончателно се сближи със Саркози. Той беше негов политически съветник от 2004 г.

Политическият възход на 53-годишният Дьо Вилпен, у когото в един момент се появи надеждата, че може да се кандидатира за президент, беше прекършен след гигантските младежки демонстрации през пролетта на 2006 г. срещу неговия проект за младежки трудов договор, който в крайна сметка беше принуден да оттегли.

Очаква се съставът на кабинета да бъде обявен в петък сутринта, съобщиха приближени на Саркози. Новият президент обеща, че екипът ще бъде в намален състав, ще включва равен брой мъже и жени и ще бъде отворен за центристи и известни личности от левицата. Така например, почти сигурно изглежда назначаването начело на френската дипломация на социалиста Бернар Кушнер, емблематична фигура от асоциацията "Лекари без граници".

Фийон има репутацията на човек, който умее да води преговори, дискретен и ефикасен. На него се възлагат много големи надежди за бързото въвеждане на набелязаните от новия президент икономически и социални реформи.

Репутацията на Фийон като дискретен и ефикасен умиротворител, го наложи като незаменим двигател на дълбоките реформи, предвиждани от Саркози.

Новият премиер ще ръководи партията Съюз на народното движение на парламентарните избори през юни.

Социологическите проучвания сочат, че партията ще спечели мнозинство, което ще възможност на Саркози и Фийон да продължат реформите, предаде ББС.

Споделяне

Още от Свят