Саркози: Няма да има споразумение с крайната десница

Оланд и Саркози

Настоящият президент на Франция Никола Саркози, който се бори за втори президентски мандат, заяви, че няма да има  споразумение с крайната десница за втория тур на президентските и последващите ги парламентарни избори и че няма да има министри от Национален фронт в неговото бъдещо правителство, ако той бъде преизбран на 6 май, предаде Франс прес в сряда.

"Няма да има споразумение, нито министри от НФ, но аз съм длъжен да взема предвид вота", каза Саркози.

Той подчерта, че 18-те процента от избирателите, гласували за Марин льо Пен, лидерката на НФ, на първия тур на изборите, не ѝ принадлежат и че той е длъжен да се обърне към тях, вместо да обрисува тези хора в черни краски.

От своя страна кандидатът за президент на социалистите Франсоа Оланд коментира пред телевизия Франс 2 какво би направил, ако на парламентарните избори през юни се очертае дуел между Съюз за народно движение на Саркози и НФ. Оланд припомни, че при подобна ситуация през 2002 г., когато за президентския пост се бореха кандидатът на десницата Жак Ширак срещу кандидата на НФ Жан-Мари льо Пен, левицата е призовала да се гласува за Ширак, за да се попречи на избирането на Льо Пен.

Оланд, който тогава беше първи секретар на Социалистическата партия, заяви: "аз призовах да се гласува за Ширак, не казах "против" крайната десница, а "за" Ширак".

Същевременно допитването на "ЪпиниънУей" за в. "Ле-з-еко", осъществено на 23 и 24 април, показва, че мнозинството поддръжници на френския президент Никола Саркози искат неговата партия Съюз за народно движение (СНД) да се съюзи с крайнодесния Национален фронт на Марин Льо Пен за парламентарните избори през юни, съобщава Ройтерс.

64 процента от избирателите от СНД биха подкрепили съюз с крайнодясната партия на парламентарните избори. Такъв пакт одобряват и 59 процента от гласувалите за Национален фронт.

Според анкетата на "ЪпиниънУей" Оланд ще спечели президентските избори с 54 на сто от гласовете на балотажа, срещу 46 на сто за Саркози. Петнадесет процента от запитаните нямат намерение да гласуват на втори тур.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?