Саркози обеща да стимулира производството и употребата на вино

Саркози обеща да стимулира производството и употребата на вино

Кандидат-президентът на френската десница Никола Саркози заяви, че може да вдигне забраната за реклама на вино по френската телевизия и в кината, ако спечели президентските избори през април, предаде Kafene.net. По време на митинг Саркози каза, че подкрепя "умерената употреба на вино".

Френските власти забраниха рекламата на вино през 1991 г., но конкуренцията на Новия свят в лицето на Аржентина, Чили, САЩ и Австралия и спадът в потреблението вътре в страната доведоха до остра криза в производството на вина.

Франция е на първо място в света по количеството на произведеното вино, като индустрията дава работа на 75 хил. души. Саркози, който не пие алкохол, направи изключение и опита местната продукция в Сансер.

Във вторник бе публикувано ново проучване на общественото мнение, според което Саркози и кандидатката на левицата Сеголен Роаял имат равни шансове на предстоящите избори. Всеки от тях би получил по 30% на първия тур.

Двамата ще имат сериозен съперник в лицето на центриста Франсоа Байру, който има подкрепата на 17% от електората и на ветерана на крайната десница Жан Мари льо Пен с 11% до 14%. За втория тур обаче Никола Саркози може да разчита на по-сериозно предимство срещу Роаял.

Новото проучване показва, че Роаял е успяла да навакса изоставането от Саркози, което в началото на месеца бе около 10 пункта.

Възходът на социалистката се обяснява с повторната мобилизация на цялата левица в нейна полза, за сметка на останалите леви кандидати. 

Директорът на "Ел Аш 2" по политическите изследвания Франсоа Мике-Марти каза, че центристът Байру се е превърнал в ключов фактор. След като е отнел гласове на Роаял, сега той е "откраднал" потенциални избиратели и на Саркози.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?