Саркози обеща “нова ера” за промяна

Саркози обеща “нова ера” за промяна

Новият френски президент Никола Саркози излезе с послание към политическите си опоненти в речта по встъпване в длъжност, като обеща да обедини отново страната. В сряда той положи клетва на церемония в Елисейския дворец в Париж.

Саркози, известен като дясно-центристки политик и избран с платформа за икономически реформи и твърда политика по отношение на престъпността и имиграцията, замени своя вътрешнопартиен конкурент и бивш ментор Жак Ширак, който 12 години бе начело на Франция.

Като повтори, че е спечелил изборите с мандат за промяна, Саркози изтъкна, че Франция никога не е имала “такава нужда” от реформи, както сега. Той изложи дълъг списък с вътрешнополитически инициативи и заяви, че ще е силен привърженик на международните усилия за борба с промените в климата.

Противопоставянето на промяната никога не е било толкова опасно за Франция, заяви Саркози и добави, че е необходимо “обединение на французите”. Според него Франция трябва да “поема рискове” и инициативи и да “възстанови стойността на работата, положените усилия, достойнството и уважението“, както и да се пребори с проявите на нетолерантност.

За мен да служа на Франция е дълг, каза президентът.

Саркози апелира към опонентите си в опит да подсили подкрепата за президентството преди предстоящите общи избори.

Не моля противниците ми да се откажат от своите възгледи, но тези хора трябва да решат вътрешно как най-добре да служат на страната, каза той.

Саркози съобщи, че неговото първо решение ще бъде да направи възможно във всички училища да бъде прочетено писмо, написано от боец от френската съпротива по време на Втората световна война.

Топовен салют от 21 оръдия отбеляза влизането му в президентство след кратък частен разговор с Жак Ширак.

Една от последните задачи на вече бившия президент Ширак бе да предаде на Саркози кодовете за изстрелване на френския ядрен арсенал. Новият държавен глава бе придружен на церемонията от своята съпруга Сесилия, сина им Луис и четирите им деца от предишни бракове.

В речта си президентът атакува проявите на расизъм наблегна, че гарантирането на “реда и законността” се нуждае от промени в сферата на сигурността. “Ние се нуждаем от резултати, защото французите в своето всекидневие се нуждаят от подобрения. Ние трябва да прокараме нови решения”, каза още той.

Саркози предупреди, че както никога преди, рискът от оставянето на инерцията не е бил толкова голям за французите в “бързо развиващия се съвременен свят”. Той обаче призова за защита на независимостта и идентичността на Франция и едновременно призова за създаването на един ЕС, който да “защитава”.

Малко по-късно Саркози запали огъня на незнайния воин пред Триумфалната арка.

Още в сряда той ще посети Берлин, където ще срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Тя е негов ключов съюзник и настоящ председател на ЕС. Не се очаква новият президент да посочи бъдещия министър – председател на страната преди четвъртък. Това най-вероятно ще бъде бившия министър Франсоа Филон.

Според медиите на поста външен министър ще бъде назначен Бернар Кушер, емблематичната фигура от загубилата изборите Социалистическа партия.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?