Саркози обвинен за ядрена сделка с Либия срещу свободата на медиците

Саркози обвинен за ядрена сделка с Либия срещу свободата на медиците

Въпреки уверенията на френското правителство, че подписаното с Либия ядрено споразумение няма никакви приложения във военната сфера, сделката на президента Никола Саркози с полковник Муамар Кадафи предизвика остри критики.

"Френският президент купи свободата на българките и палестинеца с цената на предаването на ядрени технологии на Либия", обобщава в петък британският в. "Таймс".

"Файненшъл таймс" пише, че споразумението още повече е засилило раздразнението на Германия, предизвикано от факта, че французите си присвоиха заслугите за освобождаването на българските медици от Либия. Именно Германия свърши по-голямата част от предварителната работа по осигуряването на свободата им като ротационен председател на ЕС през първата половина на тази година, отбелязва вестникът.

Гернот Ерлер, заместник-външен министър на Германия от Социалдемократическата партия, разкритикува като “политически проблематично” споразумението, предвиждащо да се проучи възможността Франция да достави на Либия ядрен реактор за обезсоляване на морска вода. Според Париж документът спазва Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Ерлер твърди, че въпросът за ядреното сътрудничество не е бил от двустранен характер и обвини френското правителство, че действа срещу интереси на Германия.

“Германски интереси са директно засегнати”, казва той пред в “Ханделсблат”, като отбелязва евентуалното участие на германския енергиен гигант “Сименс”, който има 34% във “Фраматом”, която пък има съвместна компания с “Арева”.

Съветници на Саркози казаха, че “Арева”, най-големият производител на ядрени реактори в света, може да достави реактор на Либия. Гернот Ерлир настоя за консултации с Франция, като изтъкна, че износът на ядрена технология за Либия е проблем на европейската сигурност.

Българските пленници като “разменна монета”

Френският в. "Монд" посочва, че без съмнение петте български медицински сестри и палестинският лекар в продължение на осем години са били заложници на либийския режим и са били освободени едва след плащането на откуп, предаде БТА. Никола Саркози заяви в Триполи, че няма връзка между подписването на френско-либийските споразумения и освобождаването на медиците. Той обаче добави, че ако те не бяха освободени, той нямаше да посети Либия и така негласно признава, че полковник Кадафи действително е използвал пленниците си като разменна монета, отбелязва вестникът.

От друга страна Кадафи може да е основен играч в конфликтите, които потапят в кръв Източна Африка, особено Дарфур. Той би могъл да е както източник на конфликти, в което Франция на няколко пъти се увери в Чад, така и посредник за намиране на мирно решение. Той би могъл да подкрепи инициативата на Саркози на Средиземноморски съюз. Тези аргументи са в полза на по-тесни отношения с Либия, ако тя най-сетне започне да спазва международните правила за добро поведение. Проявеното от президента нетърпение обаче оставя горчив привкус. Саркози искаше да вкара морал във френската политика. Либийският случай е най-малкото пример за противното, заключава "Монд".

“Облогът Кадафи”

В редакционна статия, озаглавена "Облогът Кадафи" в. "Фигаро" припомня, че Либия се отказа през 2003 г. от ядрени програми за военни цели, оттогава има ядрен реактор за научно-изследователски цели и не е давала повод за безпокойство на МААЕ.

В дипломатическо отношение е полезно да се покаже на арабските режими, че когато се откажеш от ядрени оръжия, можеш да се надяваш на помощ за развиване на ядрена енергетика за граждански цели, изтъква "Фигаро". В статията по-нататък се посочва, че за жалост в ядрената област рационалните аргументи си имат граници.

По времето на голямото приятелство с Ирак, Франция достави на хваления тогава като модерен реформатор Саддам Хюсеин ядрена централа, припомня "Фигаро", цитиран от БТА. Можем с ужас да си представим как можеше да бъде използвана тя, ако израелската авиация не я беше унищожила през 1981 г. В по-близко време Иран доказа на света, че страна, подписала договора за неразпространение, а също и анекса, може внезапно да се затвори за инспекции и да пусне да броди апокалиптичният призрак на използването на ядрената ѝ програма за военни цели, което впрочем е лесно от техническа гледна точка, изтъква изданието.

Така че трябва ли да имаме доверие на полковник Кадафи - лидерът, който дълго време бе държавен терорист, който подкрепи унищожаването на най-малко два западни пътнически самолета, който неотдавна призна грешките си и днес се стреми да се включи в "семейството на държавите"? Трябва да се подходи изключително предпазливо. Либия си остава диктатура без никакви властови балансьори и е доминирана от меко казано непредвидим човек. А по-общо казано, проникването на ядрената технология за граждански цели в южната част на Средиземноморието - в Алжир, Мароко, а скоро и в Египет и Либия има своите оправдания, но същевременно е източник на безпокойство в този хронично нестабилен регион, коментира "Фигаро".

Симон Низан, отговарящ за проекта "обезсоляване на морска вода с ядрена енергия" във Френския комисариат за ядрена енергия, обяснява пред АФП, че всеки ядрен реактор е предназначен да произвежда електроенергия, част от която може да се използва от заводи за обезсоляване на морска вода. Япония има осем такива блока, Индия също се зае с такъв демонстрационен проект.

"За обезсоляване на морската вода е необходимо голямо количество енергия. В Близкия изток за тази цел се използва петрол", каза Гаетан Фове от Обсерваторията за възобновими енергийни източници.

Либия вероятно има по-голям интерес да използва ядрена енергия за производство на електроенергия и да продава петрола си на външни пазари заради високата му цена, отбелязва Симон Низан.

Извъртане на истината

В. "Либерасион" цитира екологичните организации Грийнпийс и Отказ от ядрената енергия, според които оправданията на Елисейския дворец, че доставя на Кадафи ядрен реактор за обезсоляване на морска вода са извъртане на истината, защото за производство на питейна вода е много по-ефикасно и по-евтино да се използва слънчева енергия.

Според вестника френските ядрени индустриалци трудно запазвали сериозните си изражения, като чували аргумента за доставка на ядрения реактор в Либия. Ядрена централа за обезсоляване на морска вода? "Няма такова нещо. Това би била световна премиера!", уверява един от тях, цитиран от "Либерасион".

"Президентът Саркози прояви разюздана активност с националистка окраска. Няма да се изненадам, ако сега той обяви Кадафи за безупречен демократ", казва пред в. "Пасауер Нойен Пресе" съпредседателят на зелените в Германия Райнхард Бютикофер, предаде БТА.

Според заместник-председателя на християндемократите Андреас Шокенхоф обаче сътрудничеството в областта на ядрената енергетика е логично следствие от обявения през 2003 г. отказ на Либия от ядрени оръжия.

Френски медии съобщават, че по искане на социалистическата опозиция външният министър на страната Бернар Кушнер ще бъде изслушан във вторник от парламентарна комисия за условията на освобождаване на медиците от Либия.

"Французите имат право да узнаят при пълна прозрачност какви ангажименти е поел Никола Саркози от тяхно име. Може би е малко рано да се хвърляме в прегръдките на Кадафи и да ставаме негов гарант пред международната общност", казва националният секретар на френските социалисти Фаузи Ламдауи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?