Саркози обяви, че ще се оттегли от политиката, ако загуби изборите

Френският президент Никола Саркози обяви, че ще се откаже от политиката, ако изгуби изборите, съобщи в петък Франс прес. "Казвам ви го - да". Така отговори кандидатът и сегашен президент на въпроса "дали ще излезе от политиката" в случай на изборна загуба, в интервю за радио Ер Ем Се.

Саркози посочи, че не тръгва на изборите с тази нагласа, но "ще прави друго нещо", ако не спечели.

"Не зная обаче какво", добави президентът.

Проучванията на общественото мнение показват, че той изостава от своя основен съперник - социалиста Франсоа Оланд. Според последните анкети във Франция, за Саркози смятат да гласуват в първия тур 27% от избирателите, а за Оланд – 29%.

Прогнозата е, че на втория тур, който ще се проведе на 6 май, Саркози да загуби от кандидата на социалистите.

Лидерът на френския Национален фронт Мари Льо Пен все още не е събрала необходимите подписи, за да се кандидатира за президент. За да бъде регистриран за участие, всеки кандидат трябва да представи 500 подписа от кметове и общински съветници в подкрепа на кандидатурата си.

Опоненти на Саркози го обвиняват, че се е опитал да спечели гласовете на крайната десница, като заяви неотдавна, че във Франция има твърде много чужденци.

57-годишният Саркози приключва първия си мандат като президент, докато преди това беше министър при предшественика си Жак Ширак. Политическата му кариера започва в началото на 80-те години, когато той беше кмет на район в столицата Париж, припомня ББС.

През седмицата Саркози предизвика остра полемика, като заяви по време на телевизионен дебат, че в страната има твърде много чужденци и системата за интегрирането им работи "все по-зле".

Той обеща да намали броя на имигрантите във Франция от 180 хил. годишно до 100 хиляди, ако бъде преизбран.

Саркози, който е син на унгарски емигрант, заяви още, че иска да ограничи изплащането на някои социални помощи за имигранти, които са били в страната повече от 10 години.

Още през януари Саркози обяви намерението си да се оттегли от политиката при изборен неуспех, но за пръв път го потвърди официално и по време на предизборната кампания.

"Аз съм на 56, правя политика от 35 години, имам професия (адвокат), ще си променя живота изцяло, няма да чуете повече за мене, ако бъда победен", заяви тогава държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?