Саркози обяви правителство с участие на леви и центристи

Саркози обяви правителство с участие на леви и центристи
Новият президент на Франция Никола Саркози обяви в петък състава на правителството си, което ще се ръководи от министър-председателя Франсоа Фийон, предадоха световните агенции.

Седем от ръководителите на министерства в 15-членния кабинет са жени. Така Саркози съкрати броя на министрите наполовина и изпълни своето предизборно обещание за равенство между половете в правителството на страната.

За министър на външните работи е назначен популярният сред социалистите Бернар Кушнер. По време на избирателната кампания 67-годишният политик, известен като един от създателите на благотворителната организация “Лекари без граници”, подкрепяше социалистката Сеголен Роаял. Съгласието му с новото назначение в състава на правителството на десния президент Саркози предизвика недоволството на мнозина от левицата.

Кушнер беше един от малцината френски политици, които подкрепиха САЩ за войната в Ирак през 2003 г. и свалянето на Саддам Хюсеин.

За втори по влияние в кабинета се смята бившият министър-председател на Франция Ален Жупе, който ще оглавява току – що създаденото министерство на околната среда, развитието, енергетиката и транспорта.

Министерството на правосъдието ще се ръководи от Рашида Дати, която активно участваше в предизборната кампания на Никола Саркози. Тя стана и първият министър на Франция от националните малцинства, тъй като семейството на Дати е емигрирало във Франция от Северна Африка.

За министър на отбраната е назначен депутатът от парламента Ерве Морен, а министър на вътрешните работи ще бъде Мишел Алио-Мари, която по-рано заемаше поста министър на отбраната.

Ключовата позиция министър на земеделието ще заеме Кристин Лагард, която оглавяваше министерството на търговията. Нейният пост е изключително важен на фона на продължаващите дискусии за бъдещето на световната търговия и предстоящия в скоро време дебат за земеделските субсидии от еврофондовете.

Бившият министър на заетостта, социалното единство и жилищното строителство Жан-Луи Борло ще управлява министерството на икономическите стратегии и труда.

Бившият икономически съветник на социалистите Ерик Бесон, който изненадващо се присъедини към щаба на Саркози между двата тура на изборите, бе назначен за държавен секретар, отговарящ за проучването на перспективите и оценката на държавните политики.

59-годишният Брис Ортфьо, който е дългогодишен приятел на Саркози, ще оглави министерството на имиграцията, интеграцията, националната идентичност и имигрантското съдействие за развитието.

Ерик Воерт ще ръководи новото министерство на бюджета, държавните финанси и държавния апарат.

Първото заседание на новото френско правителство ще е в петък следобед.

Споделяне

Още от Свят