Саркози обяви рокадите в кабинета, Франсоа Фийон отново е премиер

В неделя сутринта Френският президент Никола Саркози назначи отново на премиерския пост досегашния министър-председател Франсоа Фийон, който предната вечер му връчи оставката на правителството си в рамките на очакваните от месеци правителствени рокади.

Президентът поиска от премиера да му предложи нов състав на правителството, се посочва в комюнике на Елисейския дворец.

Оставането на Фийон на премиерското кресло слага край на битката за този пост, която от дълго водят Фийон и министърът на екологията, центристът Жан-Луи Борлоо.

АФП отбелязва, че за три години и половина като премиер 56-годишният Фийон е успял да излезе от сянката на "суперпрепрезидента Саркози" и да си спечели по-голяма популярност от него и по-голяма подкрепа сред десницата.

Саркози предизвика известна изненада, като направи очакваните промени през почивните дни, а не в началото на идната седмица.

Саркози бе казал още през лятото, че ще направи промени в правителството, след като мине пенсионната реформа. Бурните протести, които тя предизвика, се отразиха зле на имиджа на президента. Най-новите изследвания показват, че подкрепата за него е спаднала на 35 процента, докато Фийон се ползва с доверието на 42 на от анкетираните. Смята се, че чрез промените в кабинета Саркози се опитва да си създаде стабилна база за президентските избори през 2012 г., макар че още не е казал дали смята да се кандидатира отново, отбелязва Асошиейтед прес.

След като бе преназначен за премиер, Фийон заяви в декларация, че вниманието на новото му правителство ще бъде насочено към "нова фаза" в икономическото развитие - укрепване на икономиката, създаване на работни места, насърчаване на солидарността и гарантиране на сигурност за всички французи, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?