Саркози отказа обща амнистия по случай 14 юли

Френският президент Никола Саркози отказа да обяви обща амнистия за затворници по случай националния празник на 14 юли и така наруши възприетата традиция. Саркози заяви пред френски медии, че е против използването на правомощията по помилването като начин да се освободи място в претъпканите затвори, предаде ББС.

Миналата година на този ден предшественикът на Саркози Жак Ширак освободи близо 3 500 затворници по повод Деня на Бастилията.

Новият президент, който има репутацията на твърд привърженик на реда и законността, каза, че е бил помолен да амнистира около 3 000 души.

“Няма да има масово помилване”, заяви той пред в. "Журнал дю диманш". “Откога правото на помилване се използва като начин за управление на затворите?”, запита той. В момента във френските затвори изтърпяват наказания близо 60 000 престъпници.

В същото време Саркози посочи, че по хуманитарни и извънредни причини може да се направи индивидуална амнистия на даден престъпник, но тази стъпка трябва да бъде предприета по един прозрачен начин.

Президентът даде следния пример: “Някой се хвърля в Сена и спасява три давещи се деца. Оказва се, че има криминално досие. Тук президентското помилване може да има своето място”. От управлението на затворите във Франция заявиха, че отказът на Саркози от масова амнистия може да доведе до размирици сред задържаните.  
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?