Саркози подкрепи идеята за „химическа" кастрация на педофили

Саркози подкрепи идеята за „химическа" кастрация на педофили

Френският президент Никола Саркози се обяви в подкрепа на спорната идея за химическа кастрация на педофили рецидивисти като крайна мярка за ограничаване на повторни сексуални престъпления на осъдени лица, когато присъдата им изтече, предаде Франс прес. Това съобщи самият Саркози в понеделник в първата си публична изява след завръщането си от отпуска.

Мерките за принудително лечение и евентуално доброволно лекарствено кастриране бяха огласени след последния случай, разтърсил Франция. Освободен наскоро от затвора мъж, осъден на 27 години за педофилия и излежал 18, отвлече и изнасили 5-годишно момченце.

Саркози обяви, че ще бъдат създадени затворени болници за педофили, които са считани все още за опасни след изтичане на присъдата им, както и изобщо за сексуални престъпници. Последните ще бъдат пускани на свобода едва след "преглед от медицинска комисия, която да прецени дали са опасни или не".

Първата "затворена болница за педофили" ще бъде отворена в Лион през 2009 г., съобщи още президентът. Това пък предизвика във вторник реакцията на изненада на кмета на Лион Жерар Коломб, който е и депутат от Социалистическата партия. Коломб заяви, цитиран от Франс прес, че, според него, анонсирането на подобен проект е „прекалено прибързано”.

Саркози изрази и подкрепа за химическото кастриране на педофили, "които изразят съгласие да бъдат лекувани".

Държавният глава свика правителствено заседание по темата за сексуалните престъпления, след като миналата седмица 5-годишният Енис бе отвлечен и изнасилен от 61-годишния педофил рецидивист Франсис Еврар. Президентът се срещна с бащата и дядото на момченцето.

Еврар е излязъл от затвора на 2 юли след 18-годишен престой зад решетките. Освен това той е притежавал виагра по предписание на един от лекарите в затвора, което предизвика бурен скандал във Франция.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?